Oude brouwerij wordt trendy woonblok

150 JAAR OUD GEBOUW WAAR BIER 'JACK-OP' WERD GEMAAKT OMGEVORMD TOT LUXUEUZE LOFTS

De uit 1869 daterende Jack-Op-brouwerij krijgt nu een tweede leven als trendy woonblok. De woonruimtes (foto's onder) werden strak en modern, maar met veel respect voor het verleden verbouwd. Zelfs een kogelinslag uit de Eerste Wereldoorlog in een zijgevel werd in de renovatie behouden (foto rechts, inzet).
De uit 1869 daterende Jack-Op-brouwerij krijgt nu een tweede leven als trendy woonblok. De woonruimtes (foto's onder) werden strak en modern, maar met veel respect voor het verleden verbouwd. Zelfs een kogelinslag uit de Eerste Wereldoorlog in een zijgevel werd in de renovatie behouden (foto rechts, inzet).
In Werchter heeft de voormalige brouwerij 'Jack-Op' een nieuw leven gekregen. Het gebouw uit 1869 waar ruim 100 jaar de bekende Jack-Op werd gebrouwen, werd met veel respect voor het verleden gerenoveerd tot acht luxueuze, trendy woonlofts.

"Het speciale gebouw - een 'landmark' voor Werchter - was helemaal verloederd en zelfs onbewoonbaar verklaard toen ik het zes jaar geleden kocht", vertelt eigenaar Luc Den Hond. "Ik zou het erg zonde hebben gevonden moest dit inmiddels bijna 150 jaar oude brouwerijgebouw, waarin tot 1968 het 'studentenbier' Jack-Op werd gebrouwen, voor nieuwbouwappartementen zijn gesloopt. Het was een zware renovatie, maar 2,5 jaar na de start mogen we fier zijn op het resultaat. Het hele gebouw werd van onder tot boven gestript en gezandstraald. Het kanteel - het rechtopstaand stuk van de borstwering aan het dakterras - moest zelfs worden heropgebouwd. De stenen op meer dan 20 meter hoogte brokkelden gewoon af. Levensgevaarlijk."

Sven Ponsaerts

In Oostenrijk hersteld

"Belangrijk vond ik dat bij de renovatie zoveel mogelijk het karakter van het voormalige brouwerijgebouw behouden bleef. Zo zijn de nieuwe hedendaagse ramen replica's van de originele stalen, en werd de gietijzeren trap die helemaal tot boven leidt volledig behouden. De kapotte treden werden in Oostenrijk hersteld. Ook wielen, muurringen en de zware balken met klinknagels uit de brouwerijperiode bleven zichtbaar."


Onder meer ook het authentieke stenen bord voor de deur verwijst nog naar het verleden van Brouwerij Van Roost, die later tot De Palmboom werd omgedoopt.

Sven Ponsaerts

'Litteken'

"Het lag ergens helemaal verloren tussen de rommel. Maar we hebben het gerecupereerd en gezandstraald. Uit respect voor de brouwersfamilie van Felix Van Roost kreeg het een prominente plek in de voortuin langs de Beverlaak." Ook een kogelinslag uit WOI wou Den Hond absoluut behouden. Het 'litteken' uit de periode dat de brouwerij door de Duitse bezetter werd beschoten, verscheidene weken werd ingepalmd en zelfs volledig werd leeggeroofd werd mooi mee gerestaureerd.

Sven Ponsaerts

Dakterras met uitzicht

Ook binnenin volgde een volledige renovatie, met de creatie van acht ruime en moderne woonlofts, voorzien van alle hedendaags comfort en een mooi terras dat uitgeeft op het gemeenschappelijke tuintje en de Dijle. Het dakterras van het penthouse biedt op 22 meter hoogte een mooi uitzicht op de nabijgelegen festivalweide. Aan de overzijde is zelfs de kerk van Aarschot zichtbaar.


"De Jack-Op is nu klaar om de eerste bewoners te ontvangen", weet Den Hond. "De helft van de acht lofts is inmiddels verhuurd. Ikzelf vind het een meerwaarde dat kandidaat-huurders net als mezelf geboeid zijn door het verleden van dit prachtige gebouw."


Meer info: www.jackop.be.

Ook de originele, gietijzeren trap tussen de 4 verdiepingen werd behouden.
Sven Ponsaerts Ook de originele, gietijzeren trap tussen de 4 verdiepingen werd behouden.
Sven Ponsaerts
Sven Ponsaerts