Louche kredietmakelaar stuurt onmiddellijk sms naar slachtoffers als herinnering voor betaling huurgeld

Kredietmakelaar Kris B. uit Rotselaar.
Vertommen Kredietmakelaar Kris B. uit Rotselaar.
Een vijftigtal slachtoffers wist meteen dat de louche kredietmakelaar Kris B. (55) uit Rotselaar weer op vrije voeten was. Ze kregen een sms van hem waarin ze er aan herinnerd worden dat ze hun huurgeld nog moeten betalen. Eerder had hij hun huis opgekocht voor een appel en een ei.

De gedupeerden verzamelden in Schellebelle nadat B. sinds vorige week op vrije voeten is na een maand in voorhechtenis. B. werd in mei opgepakt. Hij wordt verdacht van oplichting en het leiden van een criminele organisatie. De man zocht op een gewiekste manier slachtoffers die naar een lening op zoek waren en overtuigde hen om hun huis aan hem te verkopen voor een vriendenprijsje, met de belofte dat ze later zonder problemen het huis terug konden kopen. Niet dus. De man schoof alle kosten af op de verkopers, waardoor ze slechts enkele duizenden euro’s kregen. Daarna moesten de slachtoffers B. elke maand huur betalen als ze in hun huis wilden blijven wonen.

De woning van de kredietmakelaar in Rotselaar.
Vertommen De woning van de kredietmakelaar in Rotselaar.

Plots huis kwijt

Een 71-jarige vrouw uit Scherpenheuvel-Zichem is één van zijn slachtoffers. Ze kreeg 98.000 euro van B. voor haar huis met een waarde van 230.000 euro. Ze belandde uiteindelijk op straat door hem, maar ze haalde haar gelijk voor de rechtbank. “Mijn moeder werd plots gedwongen uit haar huis gezet door de vrederechter omdat ze haar huur niet meer kon betalen. Ik viel compleet uit de lucht. Toen bleek dat het huis niet meer van haar was. We hebben meteen verzet aangetekend. Mijn moeder heeft nooit willen vertellen hoe ze met Kris B. in contact is gekomen. Ze was toen al ouder en had geen kennis van zaken”, vertelt Patricia, dochter van het slachtoffer uit Scherpenheuvel-Zichem. 

Hulp van notaris

B. zocht de vrouw op in 2013. Omdat ze financiële problemen had en niet beter wist, ging ze in op zijn voorstel om het huis, met geschatte waarde van 230.000 euro, te verkopen voor 115.000 euro. De vrouw ging overstag omdat ze werd wijsgemaakt dat ze haar huis kon terugkopen. B. beloofde ook dat als ze daar niet in slaagde, hij haar alsnog 40.000 euro zou toesteken. Van de 115.000 euro hield hij opnieuw de registratierechten af, zodat er uiteindelijk nog 98.000 euro over bleef. Maar die praktijk is manifest in strijd met de Woninghuurwet. Opnieuw speelde de kredietverstrekker onder één hoedje met zijn compagnon de route, een notaris uit Werchter.

Daarna stelde hij met Immovite bvba een huurovereenkomst op: de vrouw moest 595 euro betalen om in het huis te blijven wonen. Voor de rechter beweerde B. dat dit bedrag ver onder de marktprijs lag en in het voordeel was van de vrouw. De rechtbank volgde zijn redenering niet. Integendeel, de rechter besloot dat B. alles moet terugbetalen.  

Dat is waar de gedupeerden op hopen. Ondertussen heeft B. zijn werkzaamheden hervat. Zijn slachtoffers  kregen een sms’je waarin ze eraan herinnerd werden dat ze de huishuur nog moeten betalen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.