Leerling wil als ‘school shooter’ naar carnavalsfeestje, en mag het prompt uitleggen bij de politie

Het Montfortcollege Rotselaar
© vertommen Het Montfortcollege Rotselaar
Een 18-jarige leerling van het Montfortcollege in Rotselaar heeft vrijdag de nodige onrust veroorzaakt. Hij had in een chatgroep verklaard dat hij zich voor carnaval als ‘school shooter’ zou verkleden. 

Een ‘school shooter’ is een begrip dat overgewaaid komt uit de VS. Het is een benaming voor leerlingen die al schietend door een school trekken, in de hoop zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Niets om mee te lachen, en dat deed de politie dan ook niet toen er ongeruste meldingen binnenliepen.

“Er was onrust ontstaan bij leerlingen naar aanleiding van uitlatingen in een chatgroep”, zegt Sarah Callewaert van het Leuvense parket. “In het kader van carnaval werd in die groep afgesproken hoe ze zich zouden verkleden. De leerling in kwestie zei dat hij als ‘school shooter’ zou opdagen.”

De politie van de zone BRT stuurde daarop ploegen naar het Montfortcollege. De jongeman werd opgepakt, waarna agenten een huiszoeking bij hem uitvoerden. Dat leverde evenwel niets op.

“De jongeman gaf aan dat zijn idee binnen carnaval kaderde”, aldus nog Callewaert. “Het was nooit de bedoeling om dergelijke feiten te plegen.”

De jongeman mocht vrijdag nog beschikken. Het Montfortcollege wenste niet te reageren.