Eerste wijn van druiven van de oudste wijnstok ter wereld officieel voorgesteld

Theo Peeters, secretaris van de vzw Steenen Muur, toont trots de eerste witte wijn van de oudste wijnstok ter wereld.
Vertommen Theo Peeters, secretaris van de vzw Steenen Muur, toont trots de eerste witte wijn van de oudste wijnstok ter wereld.
Voortaan kan je in het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal witte wijn proeven die afkomstig is van druiven van de oudste wijnstok ter wereld, uit Maribor (Slovenië). De wijnstok is 450 jaar oud en staat in het ‘Guinness Book of Records’. 

“Zes jaar geleden is de stek aangeplant en heeft onze vereniging ‘Steenen Muur’ de belofte gemaakt om de wijnstok te onderhouden. Vorig jaar in oktober hebben we dan de druiven voor de eerste keer geoogst en daar hebben we nu een tiental liter witte wijn van gemaakt”, zegt Theo Peeters, die secretaris is van de vzw ‘Steenen Muur’.

Gisteren kregen een vijftigtal personen en instanties, die een bijdrage hebben geleverd aan het succesverhaal van de wijnstok, de kans om de wijn voor het eerst te proeven. “De reacties waren heel positief. De mensen kregen nadien ook een flesje mee naar huis als bedanking”, zegt Theo Peeters.

De wijn is uniek in België want het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn was de eerste plek in België die een stek heeft gekregen van de oudste wijnstok ter wereld in Slovenië. “Het is een aanzet om van Wezemaal een echt wijndorp te maken”, aldus Theo Peeters. De wijn heeft een fruitige en licht zoete smaak.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • guido vermeyen

    Er is al kilometers tekst geschreven over wijn...de kenners, de drinkers, wijn mengen, wijnstokken, ...ik herinner me dat duizenden liter wijn weggegoten werden omdat er teveel van was, dan nog het geknoei met wijn..ook een apart hoofdstuk, dan nog kasteelwijnen ophemelen, terwijl er gewone "bocht" inzit...ondrinkbaar, maar wie maalt hierom, die wijn wordt niet gedronken maar bewaard om er munt uit te slaan...lood wordt goud....

  • maxx rothmann

    Ik dacht dat de oudste wijnen van Georgie kwamen, die in de Benelux door MaiKen worden verdeeld?!