Dries Van Langenhove brengt zondag hulde aan overleden agenten op Marc Muntenplein: weduwe allerminst opgezet met zijn plannen

Dries Van Langenhove is oprichter van de rechtse jongerenvereniging Schild & Vrienden.
BELGA Dries Van Langenhove is oprichter van de rechtse jongerenvereniging Schild & Vrienden.
Dries Van Langenhove, kopman van Schild & Vrienden, zal op paaszondag bloemen neerleggen op het Marc Muntenplein aan de rotonde in Rotselaar. Het zal dan 18 jaar geleden zijn dat de rijkswachter er werd neergeschoten tijdens een achtervolging. De veroordeelde gangster leeft ondertussen met een enkelband. De weduwe van de agent is niet opgezet met de geste van Van Langenhove.

“Het is een symbolische plaats, maar het gaat natuurlijk breder dan die feiten. Bij de 18de herdenking van de moord op Marc Munten wil het Vlaams Belang even stilstaan bij het nog steeds problematische geweld tegen onze orde- en hulpdiensten. Wij willen Marc Munten en alle agenten die stierven bij de uitoefening van hun ambt herdenken. Ook willen we op die manier de straffeloosheid aankaarten, waarbij veroordeelde criminelen reeds na een fractie van hun straf te hebben uitgezeten weer vrij komen. Net dat zal één van de topprioriteiten van Dries Van Langenhove zijn wanneer hij verkozen wordt in de federale Kamer. Dries en ik zullen zondag om 10 uur bloemen neerleggen aan het monument waar het drama plaatsvond. Alles zal sereen verlopen”, zegt partijgenoot Stijn Hiers uit Rotselaar. Hiers is lijsttrekker voor de Vlaams Belang Kamerlijst in Waals-Brabant. Omdat de partij Union des Francophones bij iedere verkiezing lijsten in Vlaams Brabant indient, doet Vlaams Belang nu hetzelfde in Wallonië. 

Ik wil me daar echt niet mee associëren. Met Vlaams Belang heb ik al negatieve ervaringen gehad. Waarom springen ze daar ineens op? Ik vrees dat er iets anders achter zit. Het laatste wat ik wil is voor hun kar te worden gespannen. Ik vertrouw dat niet. Zeker omdat het bijna verkiezingen zijn

Jeanine Vanwymelbeke

Jeanine Vanwymelbeke, de weduwe van Munten, is niet opgezet met het gebaar van het Vlaams Belang. “Ik wil me daar echt niet mee associëren. Met Vlaams Belang heb ik al negatieve ervaringen gehad. Waarom springen ze daar ineens op? Ik vrees dat er iets anders achter zit. Het laatste wat ik wil is voor hun kar te worden gespannen. Ik vertrouw dat niet. Zeker omdat het bijna verkiezingen zijn”, zegt Vanwymelbeke. “Wij hebben die herdenkingen net stopgezet omdat het te pijnlijk is voor ons. Op die plek heb ik niets dan slechte herinneringen aan Marc. Als ik er passeer, dan houd ik wel even halt. Maar zondag herdenken wij Marc thuis in familiale sfeer in het bijzijn van zijn urne.” 

Enkelband

Munten kwam om het leven tijdens een achtervolging op 21 april 2001. Samen met zijn collega Ludo Wienen achtervolgde hij op de E314 een auto met daarin enkele gangsters, waaronder Mohamed Hammani. De gangster vuurde met een kalasjnikov-machinegeweer op de politiewagen. Een van de kogels werd Munten fataal. Hammani werd in 2005 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, maar mocht in 2010 de cel al verlaten op voorwaarde dat hij een enkelband zou dragen. Burgemeester Jelle Wouters (CD&V) is niet op de hoogte van de intenties van Vlaams Belang. “Er is geen aanvraag ingediend voor dat soort evenement. Wij zullen daar verder geen gevolg aan geven.”

Marc Munten en zijn vrouw Jeanine Vanwymelbeke voor de noodlottige dag in 2001.
Foto WIM VAN GOETHEM Marc Munten en zijn vrouw Jeanine Vanwymelbeke voor de noodlottige dag in 2001.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Toran Korshnah

  Als socialist wil ik niet herdacht worden door het VB en SV. Het is maar normaal dat men rekening houdt met de overtuiging van de overledenen. Ik kan me goed voorstellen dat dit niet in goede aarde valt bij de familie.

 • Leo Peeters -Duym

  De weduwe zegt: Ik vrees dat er iets anders achter zit. Het laatste wat ik wil is voor hun kar te worden gespannen.' -- Mogen we dan weten wat achter die verdachtmaking zit? Verder zegt ze: 'Ik vertrouw dat niet. Zeker omdat het bijna verkiezingen zijn.' -- Een zwakker argument is niet denkbaar. Alle politici doen voor de verkiezingen alles wat hen stemmen kan opleveren, maar wil dat daarom zeggen dat dat alles dan ook niet gemeend en pure komedie is?

 • Marc Steyaert

  denk ook dat 't de enige partij is di krachtdadig kan en wil optreden. 't is 5 voor 12.

 • Peter Janssens

  De enige partij die effectief iets zou verbeteren aan justitie en haar teloorgang. Hopelijk krijgen ze hun deel deze keer.

 • Raoul Hoylaerts

  met alle respect,maar met op deze manier te reageren kom je pas in de belangstelling.die partij komt op voor correcte rechtspraak en straf.dan vraag ik me af welke negatieve ervaring je met die partij gehad hebt.