Dan toch geen rijverbod na crash met Porsche, want oogchirurg moet naar het ziekenhuis kunnen rijden

De Porsche Carrera 911 was rijp voor de schroothoop.
Foto Vertommen De Porsche Carrera 911 was rijp voor de schroothoop.
Een oogarts heeft in beroep in de Leuvense rechtbank vermindering van straf gekregen. Het opgelegde rijverbod werd opgeheven, zodat de man zijn werk als oogarts in het UZ Leuven kon blijven uitvoeren. Eind mei 2018 crashte hij met zijn Porsche in de Heirbaan in Rotselaar.

Joachim V.C. reed op 18 mei 2018 even na 22 uur met zijn Porsche Carrera door de Heirbaan op de Heikantberg in Rotselaar. In die smalle straat in de residentiële wijk is de snelheid beperkt tot 50 kilometer per uur. De oogarts van het UZ Leuven reed echter 112 kilometer per uur en verloor de controle over zijn stuur. Hij reed zich in een bocht te pletter tegen een woning en raakte zelf zwaargewond. Hij werd met meerdere beenbreuken, een schedeltrauma, interne bloedingen en veel kneuzingen naar het UZ Gasthuisberg in Leuven overgebracht. Hij droeg geen veiligheidsgordel en hij zou geen schoeisel aan de voeten hebben gehad. 

Het ongeval was niet te wijten aan een technisch defect en er was geen tegenpartij bij betrokken, maar er was wel schade aan een huis. De arts werd gedagvaard voor de politierechtbank in Leuven. Daar kreeg hij op 29 januari van dit jaar een rijverbod van vijftien dagen en een boete van 400 euro. De man tekende op 24 februari beroep aan tegen dat vonnis. Zijn raadsman vroeg om het rijverbod in te trekken wegens zijn professionele activiteiten als arts. De beklaagde voegde eraan toe dat in het UZ Leuven slechts drie netvlieschirurgen werkzaam zijn. Het openbaar ministerie pruttelde tegen, maar tevergeefs. De drie rechters oordeelden dat V.C. hoogdringende operaties moet kunnen uitvoeren, zowel tijdens werkdagen als in het weekend. De tijdelijke ontzetting uit het recht tot sturen werd daarom opgeheven.