43ste Rock Werchter was rustige editie

WEINIG TOT GEEN NOEMENSWAARDIGE INCIDENTEN

De festivalweide staat bomvol tijdens het optreden van de Dropkick Murphys.
PN / James Arthur Gekiere De festivalweide staat bomvol tijdens het optreden van de Dropkick Murphys.
De 43ste editie van Rock Werchter is geëindigd zoals ze begonnen is: rustig. "Weinig tot geen noemenswaardige incidenten", klinkt het eenduidig. De eerste dag lieten zo'n 40 mensen zich betrappen met drugs op zak.

"We hebben dit jaar zo'n 4.500 verzorgingen gedaan, niks buitengewoons. De bewolking, het beetje zon en af en toe een drup, dat voelen wij ook in onze hulpdiensten. Opnieuw stonden er 1.300 vrijwilligers en een 60-tal ziekenwagens paraat", zegt Mario Huyskens van het Rode Kruis, die wel een stijgende trend ziet in kersverse mama's die komen afkolven voor hun zuigeling thuis. "Voor die vrouwen hebben we een aparte ruimte voorzien waar ze alle privacy hebben." Ook Rotselaars burgemeester Dirk Claes blikt tevreden terug.


"In de eerste twee nachten waren er enkele aanhoudingen voor openbare dronkenschap. Daarnaast werd er de eerste dag gecontroleerd op drugs, daarvoor zijn ook een 40-tal pv's uitgeschreven. Voor de nieuwe busroute via Aarschot zijn er nog enkele dingen voor verbetering vatbaar. Al kan die in de toekomst ook wel nog uitbreiden. Omdat het nieuw is, hebben we in die zone wel enkele auto's moeten laten slepen", aldus de burgemeester.

The Slope, een nieuwigheid voor de festivalweide, werd ontworpen door het Leuvense collectief ONKRUID.
PN / James Arthur Gekiere The Slope, een nieuwigheid voor de festivalweide, werd ontworpen door het Leuvense collectief ONKRUID.

Busstaking

Van de aangekondige busstaking was weinig te merken. Dat omdat er vooral met veel vrijwilligers werd gewerkt. Als bedanking zal de organisatie de chauffeurs dan ook met partner uitnodigen op Werchter Boutique volgende week. De Lijn vervoerde naar schatting zo'n 20 procent meer reizigers. Een enorme smaakmaker op de wei dit jaar was nieuwigheid The Slope, waar je zowel op als onder kon uitrusten in hangmatten of op de helling met zo'n 1.500 meter kunstgras. Het Leuvense collectief ONKRUID kwam op de wei zelf ontdekken hoe succesvol hun creatie was. De inventieve Leuvenaars, eveneens de architecten achter het Horst-festival in Holsbeek, ontwierpen de enorme 'schans' van 55 bij 31 meter.


Het collectief klopte aan bij de organisatie om te horen wat zij konden betekenen voor het festival. "We wouden iets innovatief en a-typisch", vertelt Mattias Staelens. "De organisatie wou een plek om te zitten, te liggen en waar mensen tot rust konden komen. Het leek ons een goed idee om de mensen boven de massa te heffen en wat ook kon dienen als een uitkijkpunt. We hebben hen een voorstel gedaan, alleen zagen wij het nog hoger dan wat het uiteindelijk is geworden, maar we zijn er heel blij mee", aldus Mattias.

De laatste zonnestralen over de fesitvalweide, daar horen uiteraard ook wat laatste pintjes bij.
KAR De laatste zonnestralen over de fesitvalweide, daar horen uiteraard ook wat laatste pintjes bij.

BE-alert

De gemeente Rotselaar testte zaterdag in samenwerking met het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken ook het nieuwe alarmeringssysteem BE-alert om mensen te verwittigen bij noodsituaties. In totaal ontvingen 40.000 mensen om 15 uur op en rond de wei een testbericht. Vooraf werd wel iedereen verwittigd dat het om een probeersel ging om geen paniek te veroorzaken. De 44ste editie van Rock Werchter vindt plaats van 5 tot en met 8 juli 2018.