300 jeugdspelers krijgen hartscreening

Een voetballertje hangt vol klevers en draden tijdens het onderzoek.
Foto Vertommen Een voetballertje hangt vol klevers en draden tijdens het onderzoek.
Als eerste provinciale voetbalclubs in de regio hebben Sportief Rotselaar en Rapide Wezemaal hun 300 jeugdspelers onderworpen aan een elektrocardiogram (ECG) om zo voortijdig mogelijke hartproblemen op te sporen.

Dit gebeurde in samenwerking met het Sportkinelab uit Tildonk. Anderhalf jaar geleden kregen al 450 spelertjes van een voetbalkamp een hartscreening door sportarts Chris Goossens.


Nu ging het alleen om jongeren van tweedeprovincialers Rotselaar en Wezemaal die bij de jeugd samenwerken. Klevers en draden werden op de borst, onderarmen en enkels aangebracht. Het onderzoek waarmee de elektrische hartactiviteit werd gemeten, duurde ongeveer een kwartier.

Verder onderzoek

"We hebben al onze jeugdspelers aan een ECG in rust laten deelnemen. We hopen om zo tijdig de jongeren te detecteren die mogelijk een hartafwijking hebben. Als we op die manier ook maar één speler tijdig bij een cardioloog krijgen, dan is ons opzet meer dan geslaagd. Het initiatief werd positief onthaald door de voetbalouders", zegt Frank Lammens, voorzitter van de Sportief Rotselaar. "Enkele spelers werd aangeraden om verder onderzoek te laten uitvoeren. Dat hoeft evenwel niet te betekenen dat er effectief iets ernstig aan de hand is." (SVDL)