"Nu hopen dat we onze hoed niet laten vallen"

VIER REGIOGENOTEN DANSEN VOORPROGRAMMA NBA-BASKETBALMATCH IN BOSTON MET 22.000 TOESCHOUWERS

Charlotte, Femke, Lander en Stephany, mogen met 'Are U Famous' mee naar Boston.
Foto Ponsaerts Charlotte, Femke, Lander en Stephany, mogen met 'Are U Famous' mee naar Boston.
De Mortelse showgroep 'Are U Famous' danst vrijdag in het Amerikaanse Boston in het voorprogramma van de NBA-basketbalmatch van Boston Celtics tegen de LA Lakers, een evenement dat wordt gevolgd door miljoenen kijkers. Onder de 18 dansers ook vier jongeren uit onze regio: zussen Charlotte en Stephany, Femke en Lander.

Een heksenketel voor 22.000 uitzinnige basketbalfans, en nog eens miljoenen kijkers voor de buis. Dat wordt de NBA-basketmatch van vrijdagnacht tussen de legendarische Boston Celtics en de Los Angeles Lakers. In de openingsshow de Mortselse showgroep 'Are U Famous', met onder de 18 geselecteerde dansers maar liefst vier jongeren uit onze regio: de zussen Stephany (17) en Charlotte (14) Desmarets uit Keerbergen, Femke Laurent (16) uit Rotselaar en Lander Letens (17) uit Tremelo. Een ding hebben ze alvast gemeen: showdansen is hun leven. "Wij dansen al sinds onze kleutertijd, maar dit wordt een onwaarschijnlijke ervaring. Dit is een droom die uitkomt", zijn de vier het roerend eens.

Michael Jackson

De groep is in Amerika te gast op uitnodiging van The Boston Celtics zelf. De basketbalclub viert, net als de NBA, haar 70ste verjaardag. "We brengen een ruim vijf minuten durende dans op een mix van Michael Jackson-nummers", legt Kris De Jonghe, de medeoprichter en choreograaf van 'Are U Famous' uit. "Ik maakte de choreo tijdens mijn jaarlijkse zomerstage in Boston, en via YouTube bereikte hij de basketclub. "We dansen dan misschien maar vijfenhalf minuten, het wordt toch een prestatie op hoog niveau. Speciaal voor de repetities met enkele lokale dansers die ons zullen vergezellen, zijn we ook zondag al afgereisd."


"Hiervoor doen we het uiteindelijk. Al beginnen de zenuwen al wel te spelen", bekennen de showdansers. "Stel je voor dat we voor zo'n gigantisch publiek onze hoed zouden laten vallen..." Al wordt Boston niet echt een vuurdoop. "Eind december stonden we ook op het podium van Disneyland Parijs. Dat maakte zo'n indruk dat we volgend jaar zelfs naar Disneyland Californië mogen."


Natuurlijk hopen de vier jonge dansers ooit door te breken, én 'famous' te worden. Ze hebben voor hun passie dan ook heel wat over, zoals driemaal weeks een verplaatsing naar de trainingen in het Antwerpse Mortsel. "Naast de 7 uur per week in Mortsel, train ik zelf ook nog 2 uur bij Dance Action in Leuven", vertelt Femke.

Andere hobby's laten vallen

"Al mijn andere hobby's, waaronder paardrijden, heb ik daardoor moeten laten vallen." Eenzelfde verhaal bij de andere dansers, die een jarenlange voorgeschiedenis bij de Keerbergse Dance Studio hebben. "Zo spendeer ik minder tijd met de vriendinnen", weet Stephany. "Een bewuste, maar niet altijd makkelijke keuze. Maar door zo'n uniek optreden als dit begrijpen zij toch beter waarom wij dit allemaal doen. Ze zullen vrijdagnacht dan ook zeker supporteren." Voor deze uitzonderlijke belevenis missen de vier ook een week school. "De ervaring die we met deze trip gaan opdoen, zal geen enkele andere schoolweek kunnen evenaren", weet Charlotte. "En de gemiste leerstof, die halen we achteraf wel met plezier in!"


De prestatie van 'Are U Famous' is vrijdagnacht vanaf 1 uur te volgen via de site van de Amerikaanse sportzender ESPN. De match wordt ook rechtstreeks uitgezonden op de betaalzender Eleven Sports, beschikbaar via Telenet en Orange TV.