"Mad Coo betekent zoveel als dolle koe"

Restaurant De Steakerij brengt eigen whisky op de markt

Uitbaters Frederik Appelt uit Werchter en Philippe Walschaerts uit Rotselaar zijn meer dan tevreden met hun whisky.
Stefan Van de Weyer Uitbaters Frederik Appelt uit Werchter en Philippe Walschaerts uit Rotselaar zijn meer dan tevreden met hun whisky.
Restaurant De Steakerij langs de Provinciebaan in Werchter is al ruim vier jaar gekend als het walhalla voor de vleesliefhebber. Om hun klanten nog meer op hun wenken te bedienen, brengen ze hun eigen whisky op de markt. De Mad Coo is een single malt Highland whisky van acht jaar met een alcoholgraad van zestig graden. De voorbije dagen gingen de eerste flessen al de deur uit.

“Het idee borrelde al even in ons hoofd, zeker gezien vaten whisky veel geld kosten: je moet het ook importeren en stockeren. We organiseren ook twee keer per jaar een whisky tasting voor onze klanten, dus een eigen whisky was wel een hebbedingetje. We hebben voorheen al eens al lachend gezegd dat het tof zou zijn om een eigen whisky te hebben, zeker gezien we daarbuiten nog dertig keuzes op de kaart hebben”, vertelt Appelt. “Het was initieel bedoeld als een gadget naar onze trouwe klanten toe. Het is aangenaam voor velen onder hen, dat je hier voor meer dan enkel eten terechtkan. We denken doelbewust 'out of the box' om de klanten in de watten te leggen en ook voor ons is dit een spannender gegeven dan simpelweg onze uren te kloppen. Het zal bij deze whisky blijven. Ik ken geen enkel restaurant dat zijn eigen whisky heeft. De trend is vooral om een eigen bier of wijn te ontwikkelen”, wist Walschaerts. 

Dolle koe

“Via een kennis, Stany Van Reeth van Anso Likeuren, konden we deze droom realiseren. Hij heeft de exclusiviteit op vaten in Schotland, dit samen met het Maison Scouflaire uit het Henegouwse Jurbise. In samenwerking met hem ontwikkelden we ons etiket met daarop een mooie Highland koe. De naam Mad Coo betekent trouwens zoveel als dolle koe en coo is Schotse slang voor cow. De productie is heel beperkt, je kan het vergelijken met de productie van bijvoorbeeld kleine Calvadosboeren. Het is niet de bedoeling om het al te groot te laten worden, de productie is beperkt tot om en bij de tweeduizend liter op jaarbasis. Het is te koop in onze zaak en bij Anso Likeuren in Antwerpen”, vervolgt Appelt. “De whisky rijpt in houten refill casks die voorheen in de Verenigde Staten werden gebruikt om bourbon in te bewaren. Omdat deze whisky drie keer meer materie, mout, heeft, krijg je in combinatie met de zestig graden alcohol, een veel langere afdronk tot wel vijfentwintig minuten”, beschrijft Walschaerts.

Kenners omschrijven het als een godendrank met daarin toetsen van vanille, citrusvruchten, chocolade en rijpe pruimen gekoppeld aan een rokerige nasmaak. Het is ideaal als degustief.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.