Nachtje nostalgie onder Zepposmolen

B&B OPENT NOG DIT JAAR DE DEUREN

De in Vlaanderen wereldberoemde molen.
Foto Mozkito De in Vlaanderen wereldberoemde molen.
Een weekendje nostalgie in de schaduw van de Zepposmolen? Binnenkort kan het, want nog dit jaar opent een B&B er de deuren in het molenhuis. De restauratiewerken starten deze week.

De windmolen werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij de populaire jeugdreeks Kapitein Zeppos, en lokt ook nu nog elk weekend honderden bezoekers. Sinds 1999 is het bouwwerk in handen van Jozef Van Waeyenberge, die toen meteen met een restauratieproject begon. Eerst werd de molen zelf onder handen genomen, daarna de omliggende gebouwen. In 2006 lanceerde Van Waeyenberge het plan om het molenhuis om te vormen tot een moderne bed&breakfast, maar dat dossier zat een tijdlang muurvast. "De aanvraag werd doorgestuurd naar de provincie Vlaams-Brabant", legt Van Waeyenberge uit. "Maar daar ging het dossier verloren, en alles moest opnieuw gedaan worden. De bouwaanvraag, goedkeuring van subsidies,... We verloren heel veel tijd, maar uiteindelijk zijn we er toch geraakt."

Veel vraag naar

Van Waeyenberges liefde voor de molen is immens. Hij wil van het hele domein een toeristische attractie maken. "De keuze voor een B&B valt simpel te verklaren: er is gewoon erg veel vraag naar. Bezoekers willen vaak weten waar ze in de buurt kunnen overnachten, en ik moet hen het antwoord altijd schuldig blijven. Maar samen met de brasserie en het museum zal de B&B van de site een toplocatie maken."

Unieke uitdaging

De B&B zal ingericht worden door architectenbureau Karel Breda, dat onder meer de restauraties van het Kasteel van Beersel en de Sint-Martinusbasiliek in Halle op zich nam. De verbouwingswerken in het molenhuis gaan nu in de komende weken van start, onder leiding van architecte Isolde Verhulst. "Er komen vijf kamers en een gemeenschappelijke ruimte", zegt ze. "De bouwheer heeft enorm hoge eisen, en dit is voor ons dan ook een unieke uitdaging. Het molenhuis staat al jaren leeg, maar tegen het einde van het jaar moet dit een moderne, comfortabele B&B zijn - er zal onder meer vloerverwarming geïnstalleerd worden. En we werken vooral met hout en glas, omdat je dit ook in de omgeving veel ziet. Het gebouw moet opgaan in de prachtige natuur."


Het domein wordt ook uitgebreid met de bouw van een melkhuis. Vroeger stond zo'n huisje op het domein, maar door de jaren heen verdween het. "Daarom willen we het reconstrueren", zegt Verhulst nog. "Voorts zullen we het hele domein opfrissen met enkele herstellingswerken."


Eind dit jaar kunnen de eerste gasten overnachten in de nieuwe B&B. Het volledige project kost 1,1 miljoen euro, maar het Vlaams gewest, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Roosdaal subsidiëren een deel van de werken.