Al meer dan 70 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis: Adrienne (89) krijgt hoogste onderscheiding

Adrienne Evenepoel ontving een legpenning, een boeket bloemen en een dichtbundel.
Mozkito Adrienne Evenepoel ontving een legpenning, een boeket bloemen en een dichtbundel.
Adrienne Evenepoel (89) is door het Rode Kruis in de bloemetjes gezet omdat ze al meer dan zeventig jaar vrijwilliger is bij de hulpdienst. Ze is zo ook een van de oudste vrijwilligers in ons land binnen het Rode Kruis. Ze ontving een speciale legpenning, de hoogste die je binnen het Rode Kruis kan ontvangen.

Adrienne begon al op haar zeventiende als vrijwilliger bij het Rode Kruis, voornamelijk om haar ouders te helpen met de bloedafnames. Met de kruiwagen reed ze rond met kannen warm water om koffie te maken in Ons Huis. Ze kon zo de donoren drank aanbieden en ze deed ook de afwas en sloeg een babbeltje met de donoren. Wie bloed kwam donoren kwam ‘Adrienneke’ dan ook altijd tegen, meestal aan de afwas. Ze zette zich op deze manier jarenlang in om het de bloeddonoren zo aangenaam mogelijk te maken. Ontelbare thermossen koffie gemaakt, heel veel cakes gebakken en waarschijnlijk duizenden handdoeken heeft ze gewassen en gestreken. Dat laatste deed ze ook voor het eetfestijn. Zelfs toen ze begon te sukkelen met haar gezondheid stond ze erop aanwezig te zijn om te helpen en bij haar vrienden te zijn. Vroeger werden voor het eetfestijn zaterdagavond de schorten en handdoeken bij haar afgeleverd en de volgende ochtend waren ze allemaal terug proper en gestreken.

Het Rode Kruis wilde zo’n belangeloze inzet van meer dan zeventig jaar niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Van regiovoorzitter François Segers kreeg ze een legpenning met daarop Henri Dunant en André Uytterhoeven, respectievelijk grondlegger van het Rode Kruis en mede-oprichter van het Belgische Rode Kruis. Van de Roosdaalse afdeling ontving ze een mooi boeket bloemen en het Roosdaalse gemeentebestuur overhandigde een bundel met gedichten van de Roosdaalse dichters. 

Adrienne ontving de legpenning van regiovoorzitter François Segers.
Mozkito Adrienne ontving de legpenning van regiovoorzitter François Segers.
De legpenning met Henry Dunant en Andre Uytterhoeven, de hoogste onderscheiding die je kan krijgen binnen het Rode Kruis.
Mozkito De legpenning met Henry Dunant en Andre Uytterhoeven, de hoogste onderscheiding die je kan krijgen binnen het Rode Kruis.
In de raadzaal van het gemeentehuis werd door het gemeentebestuur een receptie aangeboden.
Mozkito In de raadzaal van het gemeentehuis werd door het gemeentebestuur een receptie aangeboden.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.