‘Slechtste buur van het land’ handelde niet uit racisme: “Een Vlaamse vlag in je tuin hangen, betekent nog niet dat je een racist bent”

De uitgebrande wagens
Mozkito De uitgebrande wagens
Een 77-jarige man uit Roosdaal is veroordeeld tot 24 maanden cel met uitstel, omdat hij tot tweemaal toe brand zou hebben gesticht in de voertuigen van zijn buren. Volgens het parket handelde de man uit racistische overwegingen, maar de rechter sprak dit tegen. 

Beklaagde G.D. woonde al tien jaar aan de Ninoofsesteenweg in Roosdaal naast een gezin van Turkse origine. In de zomer van 2018 volgden de incidenten zich plots in sneltempo op. De kabel van de satellietantenne van het Turkse gezin werd doorgeknipt, er werd een spijker in een band van één van hun wagens gestoken en er werd een product in de brandstoftank gegoten, waardoor het voertuig onklaar werd gemaakt.

Betrapt

En daar bleef het niet bij: in de nacht van 4 op 5 juli 2018 werd één van de wagens van het gezin in brand gestoken. Een wagen die ernaast geparkeerd stond, ging ook in vlammen op. Het getroffen gezin besloot beveiligingscamera’s te plaatsen. Zo zagen ze drie dagen later, op 7 juli, hoe hun buurman hun andere voertuig in brand wilde steken. Hij werd op heterdaad betrapt met in benzine gedrenkte doeken en een aansteker op zak. De zeventiger werd opgepakt en vloog in de cel, maar probeerde ook die in brand te steken. Hij vernielde de wastafel in zijn cel, waardoor die onder water kwam te staan. 

“Wat de man deed, was puur racisme”, aldus de slachtoffers. Zo zou de zeventiger een Vlaamse vlag in zijn tuin geplant hebben. Ook zou hij een kebabuitbater de huid hebben volgescholden en getuigde zijn zoon, met wie hij weliswaar al enige tijd in onmin leefde, ‘dat zijn vader een echte racist was geworden’.  Ook het parket oordeelde dat er sprake was van racisme. “Meneer moet zowat de slechtste buur van het land zijn”, deed de procureur er nog een schepje bovenop.

Schadevergoeding

De rechter achtte bijna alle betichtingen bewezen. Wel meende ze dat er van racisme geen sprake was. “Enkel de vaststelling dat de slachtoffers van Turkse origine zijn, volstaat niet om te besluiten dat er hier sprake was van een racistisch oogmerk. Ook het planten van een Vlaamse vlag in de tuin bewijst dit niet. De getuigenis van de zoon moet gerelativeerd worden, gezien hij al enige tijd geen contact heeft met zijn vader. En die scheldpartij in een kebabzaak: hij ging er al eten, wat toch niet wijst op een racistische ingesteldheid.” 

De verdediging had gepleit dat de man tekenen van dementie vertoonde en had daarom gevraagd om een college van deskundigen aan te stellen. Daar ging de rechter niet op in, al legde ze wel als probatievoorwaarde op om zich psychisch te laten begeleiden. Ook moet de man het gezin in totaal 6.300 euro betalen als schadevergoeding. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Franky Puystjens

  Als racisme dan (zogezegd) niét zijn motief was, dan stelt zich uiteraard de vraag welk motief de man dan wél had...! Wanneer en geen enkel ànder motief wordt opgegeven of blijkt uit de feiten, dan is het toch vrij logisch dat in de richting van racisme wordt gedacht (temeer de zoon ook nog eens bevestigde dat z'n vader racist is, én hij daarenboven graag met de extreemrechtse zogenaamde 'Vlaamse Strijdvlag' zwaait...!

 • Nick Vanwalleghem

  6300 schadevergoeding voor 2 uitgebrande auto's ? Die gaan ze makkelijk kunnen vervangen daarmee.

 • THIERRY DE KERF

  Er zijn 2 soorten "Vlaamse vlaggen" : de oficiele-die met de rode tong en rode klauwen en de andere ,gebruikt door extreem-rechts .Als je zulke vlag ziet,weet je met welk soort mensen je te maken hebt .

 • WALTER WIELANDT

  ik zou graag eens willen weten waarom die man dat deed, alhoewel hij geen,racist is,,hij werd misschien al lang gepest door die buren ?

 • ringo van der pulst

  Sorry maar brand stichten bij nacht is toch niet niks he.