"Je was een bron van energie voor anderen"

AFSCHEID VAN NETTEKEN (106), OUDSTE INWONER VAN LENNIK

Na de plechtigheid worden witte ballonnen opgelaten. De kleinkinderen van Netteken brachten ook met hun shirts een eerbetoon aan haar.
Mozkito Na de plechtigheid worden witte ballonnen opgelaten. De kleinkinderen van Netteken brachten ook met hun shirts een eerbetoon aan haar.
Meer dan vierhonderd mensen, onder wie opvallend veel jongeren, hebben zaterdag afscheid genomen van Joanna 'Netteken' Appelmans. 106 jaar lang heeft ze van het leven genóten, wat nog maar eens bleek uit de getuigenissen.

Netteken overleed op zondag 30 april in familiekring. Met haar 106 jaar - op 22 mei zou ze 107 geworden zijn - was ze de oudste inwoner van Lennik, maar ze zal nog veel meer herinnerd worden als een dame die op zo'n gezegende leeftijd nog altijd tomeloze levenslust uitstraalde. En als een grote supporter van VK Borchtlombeek, de voetbalploeg waar haar achterkleinzoon Christophe wekelijks mee op het veld staat. Netteken kon je dan ook steevast naast datzelfde veld vinden.


Tijdens de eredienst in de Sint-Gaugericuskerk in Pamel hadden de klein- en achterkleinkinderen van Netteken - die een T-shirt met het opschrift 'Mijn oma is de beste!' droegen - enkel woorden van lof voor hun geliefde (over)grootmoeder. "Haar vechtlust was enorm", klonk het. "We probeerden haar de laatste weken te helpen, maar we stonden machteloos. Toch zijn we blij dat we onze oma in die laatste dagen konden bijstaan. De mooie herinneringen kunnen de pijn een beetje verzachten, maar niet wegnemen. Oma Netteken blijft voor altijd in ons hartje, dat staat vast."

Spelers van VK Borchtlombeek vormen een erehaag wanneer de kist naar buiten gebracht wordt.
Mozkito Spelers van VK Borchtlombeek vormen een erehaag wanneer de kist naar buiten gebracht wordt.

Zorgzame moeder

De priester belichtte vooral de positieve ingesteldheid van Netteken. "Je was een bron van energie voor anderen. Je bracht geluk en liefde in het leven van vele mensen. Je leerde anderen om positief in het leven te staan. Netteken is nu toevertrouwd aan het eeuwige licht. De pijn kan niet weggenomen worden, maar ze zal voor eeuwig herinnerd worden. Netteken was een zorgzame moeder, een trotse meter en een beste vriendin."


Tussen de mooie woorden in de kerk weerklonk muziek van Christoff en Clouseau. Na de eredienst volgde nog een mooie hommage door de spelers van VK Borchtlombeek, in de vorm van een erehaag. Daarna vormden familie en vrienden een cirkel rond de kist, en op de tonen van 'You'll never walk alone' werden witte ballonnen opgelaten. Onder luid applaus werd de kist dan in de wagen geplaatst, die Netteken naar haar laatste rustplaats in Eizeringen bracht, bij haar echtgenoot Marcel.

Mozkito
Joanna 'Netteken' Appelmans werd 106 jaar.
Mozkito Joanna 'Netteken' Appelmans werd 106 jaar.