"Hopelijk vinden klanten weg terug"

HANDELAARS STEENWEG HERADEMEN NA 1,5 JAAR WEGENWERKEN

Sabine bij haar broodjeszaak, die tien maanden gesloten bleef.
Mozkito Sabine bij haar broodjeszaak, die tien maanden gesloten bleef.
De Ninoofsesteenweg herademt, na een ingrijpende herinrichting die anderhalf jaar in beslag nam. Zo kan u vanaf vandaag voor het eerst in maanden opnieuw broodjes en snacks bestellen in Break-Point, de zaak aan kruispunt Belle Alliance die wegens slechte bereikbaarheid tijdelijk gesloten bleef. "Hopelijk vinden mijn klanten de weg terug."

De werken op de Ninoofsesteenweg begonnen in april 2017. Het wegdek kreeg een nieuwe toplaag en kruispunten werden veiliger gemaakt. De drukke verbindingsweg had daar ook nood aan, maar de werken brachten meteen ook heel wat moeilijkheden met zich mee voor de lokale handelaars. Zij werden steeds moeilijker bereikbaar, waardoor klanten na verloop van tijd wegbleven. Sommige zelfstandigen moesten het plots stellen met nog maar twintig procent van hun normale omzet.


Niet houdbaar, en daarom koos Sabine Maudens van Break-Point het zekere voor het onzekere. Zij sloot in december 2017 de deur van haar broodjeszaak. Maar tien maanden later maakt ze weer de omgekeerde beweging. De werken zijn immers afgerond en de steenweg kan herademen. "Het werd snel duidelijk dat een tijdelijke sluiting vorig jaar de enige oplossing was", vertelt Sabine. "Medewerkers van het Agentschap Wegen en Verkeer hadden de plannen zorgvuldig met mij doorgenomen, en daaruit bleek dat het kruispunt Belle Alliance amper bereikbaar zou zijn. Dankzij de uitleg en steun van het AWV kon ik aankloppen bij VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Zo heb ik in de voorbije tien maanden een vergoeding gekregen om de sluitingsperiode te overbruggen. Ik mocht wel geen andere job uitoefenen, en dus heb ik alle klusjes die thuis nog wachtten maar gedaan. De laatste weken liep ik de muren op, maar eigenlijk mag ik voorts niet klagen. Alles is probleemloos verlopen."

Woensdag opent ook frituur Den Boemerang de deuren.
Mozkito Woensdag opent ook frituur Den Boemerang de deuren.

Waterschade

En vandaag kan Sabine haar zaak opnieuw openen, na enkele weken van hectische voorbereidingen. "Ik had in de zaak zelf niets meer staan", legt ze uit. "Er was enkel nog peper en zout, al de rest was over datum. Het werd dus een hele klus om alle bestellingen tijdig geplaatst te krijgen. En ik heb mijn zaak noodgedwongen ook vernieuwd, nadat een lek in februari waterschade aan de muren veroorzaakte."


Al begint Sabine er toch met een klein hartje aan. Sinds ze in 2013 de deuren opende in Roosdaal, wist ze een trouw klantenbestand uit te bouwen. "En ik hoop dat zij terugkeren. Na tien maanden hebben mensen natuurlijk andere gewoonten... Ze gaan hun broodjes noodgedwongen elders halen en leren zo nieuwe zaken kennen. Toch bekijk ik het positief. We hebben hier een gloednieuw kruispunt met enkele parkeerplaatsen. Het zal even zoeken worden, maar ik denk dat de klanten snel zullen terugkomen. Ik probeer er alleszins het beste van te maken."


Break-Point is overigens niet de enige 'nieuwe' zaak langs de Ninoofsesteenweg. Woensdag opent ook frituur 'Den Boemerang' er de deuren.