"Het einde van een tijdperk"

DICHTER HUBERT VAN HERREWEGHEN (96) OVERLEDEN

Dichter Hubert van Herreweghen is vrijdagavond op 96-jarige leeftijd overleden in Dilbeek. Van Herreweghen was vooral bekend als dichter en televisieproducent, onder andere van de televisieserie 'Wij, Heren van Zichem' en 'Schipper Naast Mathilde'.

Hubert van Herreweghen werd op 16 februari 1920 geboren in Pamel. Hij maakte naam en faam in 1943 met de gedichtenbundel 'Het jaar der Gedachtenis'. Een jaar later stapte hij over naar de journalistiek en begon te werken voor De Standaard. In 1950 baande hij zijn weg in het radio - en televisielandschap. Van Herreweghen was onder andere producer van de iconische televisieserie 'Wij, Heren van Zichem' en was de drijvende kracht achter 'Schipper Naast Mathilde'. Bij de BRT kwam hij later aan het hoofd van de Dramatische Dienst te staan.

Bekroningen

Ook voor zijn dichtbundels werd Van Herreweghen vaak bekroond. Hij won onder andere de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie in 1961, ontving in 2003 de Orde van de Vlaamse Leeuw voor zijn bijdrage aan de Vlaamse cultuur en mocht in 2006 de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies in ontvangst nemen. Vorig jaar stelde Van Herreweghen - 72 jaar na zijn debuut - zijn nieuwste dichtbundel 'De bulleman en de vogels' voor.

Hoewel Van Herreweghen vaak in Molenbeek vertoefde, bleef hij met zijn hart bij zijn geboorteplaats Roosdaal. De gemeente eerde de dichter in 2010 met de onthulling van een grote gedichtenzuil. Culturele instanties wilden het werk van Van Herreweghen gebruiken om kunst en cultuur bij een groter publiek te brengen.

Wereldtop

Cultuurschepen Johan Van Lierde vindt het overlijden het einde van een tijdperk. "Bert Decorte, Erik Heyman en Hubert waren iconische figuren binnen en buiten Roosdaal. Helaas zijn ze ons alle drie al ontnomen. Ik denk niet dat elke inwoner van Roosdaal het werk van Hubert kende. Kenners en liefhebbers waren het nochtans roerend eens: zijn poëzie was wereldtop. Enkele maanden geleden kwam ik Hubert nog tegen in een café. Hij zag er nog erg goed uit, maar leefde een teruggetrokken leven. Ik vind zijn overlijden dan ook erg jammer."

Ook Hubert Biebaut van de cultuurraad is aangedaan. "Ik kende hem niet zo goed, maar zijn werk staat buiten kijf. Hij betekende erg veel voor kunst en cultuur in Vlaanderen."

Hubert Van Herreweghen was vroeger ook journalist en televisieproducent.
rv Hubert Van Herreweghen was vroeger ook journalist en televisieproducent.
Hubert Van Herreweghen overleed op 96-jarige leeftijd.
Marc Gysens / Bruzz Hubert Van Herreweghen overleed op 96-jarige leeftijd.