"Dankbaarheid van mijn leerlingen... Dat is onbetaalbaar"

FREDDY SONNEVILLE (73) GEEFT AL VEERTIG JAAR GRATIS VERKEERSLESSEN

Afgelopen weekend gaf de oud-politiecommissaris les aan meer dan honderd leergierigen in de refter van het Immaculata Maria-Instituut.
Foto Mozkito Afgelopen weekend gaf de oud-politiecommissaris les aan meer dan honderd leergierigen in de refter van het Immaculata Maria-Instituut.
Al 40 jaar lang leert hij zijn volk alles over voorrangsregels, verkeersborden en remafstanden. Reden genoeg om de voormalige politiecommissaris Freddy Sonneville in de bloemetjes te zetten. Gratis en voor niets volgden meer dan 12.000 leerlingen zijn rijlessen voor het theoretisch examen. "Mijn motivatie? De dankbaarheid van al die mensen", zegt Sonneville.

Met zijn onevenaarbare humor gaf Freddy Sonneville afgelopen weekend verkeersles aan meer dan honderd leergierigen in de eetzaal van het Immaculata Maria-Instituut. Vrijdagavond zette het gemeentebestuur de gevierde lesgever in de bloemetjes. "Dat is allemaal mooi, maar de meeste appreciatie krijg ik van mijn leerlingen. Soms zie ik ze later terug, en zijn ze me enorm dankbaar", zegt de oud-politiecommissaris.

Zelfs na veertig jaar houdt Freddy Sonneville het nog niet voor bekeken. Hij staat nog regelmatig voor de klas
Mozkito Zelfs na veertig jaar houdt Freddy Sonneville het nog niet voor bekeken. Hij staat nog regelmatig voor de klas

Privéles

De gemeente Roosdaal startte in maart 1977 met de gratis verkeersrijlessen. Honderden scholieren volgden sindsdien de opleiding bij Sonneville. "Ik gaf voordien al les aan een select groepje", glimlacht hij. "Als we bestuurders zonder rijbewijs betrapten, gaf ik ze geen straf, maar wel enkele privélessen. Repressief optreden had toch geen zin en dus leerde ik ze rijden." Het toenmalig gemeentebestuur van Roosdaal zag in Sonneville de geschikte persoon als lesgever. Decennialang schuimde hij alle scholen in de streek af. "Brakel, Aalst, Ninove, Roosdaal, ... Ik ben overal geweest. Alle lagen van de maatschappij zaten in mijn les: van het Buitengewoon secundair onderwijs (BUSO) tot universitairen, van 17 tot 76 jaar. Allemaal met maar een doel: hun rijbewijs behalen."

Duidelijke regels

Tijdens de les galmen de lachsalvo's door het klaslokaal. De leerlingen hangen aan de lippen van hun charismatische leraar. "Het theoretisch rijexamen is oersaai, dus probeer ik wat leven in de brouwerij te brengen", verklapt hij. "Als de concentratie verslapt, gooi ik er een mopje tussendoor." Toch gelden er duidelijke regels in de les. "Geen gsm's en geen gebabbel. Soms geef ik les aan meer dan 200 leerlingen - mijn record staat zelfs op 260. Maar alles verloopt telkens vlekkeloos."


Na 40 jaar staat Sonneville nog steeds met plezier voor zijn klas. "Voor sommigen is het behalen van een rijbewijs hun redding. Iemand schopte het tot parkeerwachter. Toen ik hem tegenkwam, kon hij mij niet genoeg bedanken. Mede door mij behaalde hij zijn rijbewijs - en kreeg hij de job. Zulke successen motiveren me, en geven me de energie om verder te gaan. Aan stoppen denk ik nog lang niet."

Moeilijker examen

Ook voor leerlingen die de materie ietwat moeilijk onder de knie krijgen, staat Sonneville klaar. "Zelfs net voor het theoretisch examen, bied ik een extra les aan. En het werkt blijkbaar. Meer dan 95 procent van de leerlingen slaagde op het theoretisch rijexamen na het volgen van mijn lessenreeks", zegt hij trots. Begin juni veranderen wel de regels voor het theoretisch - en praktijkexamen. "Voor mij verandert er niet zo heel veel. De vragen worden moeilijker, maar ik behandel nu al elk detail. In de toekomst zal ik nog meer moeten hameren op die details, want als je twee zware fouten maakt op het theoretisch examen, ben je niet geslaagd. Maar ik ben er gerust in: de meeste leerlingen zullen slagen."