Zorgdossier: stof is nog niet gaan liggen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN RONSE

Een simulatiebeeld van zorgsite De Linde.
Ronny De Coster Een simulatiebeeld van zorgsite De Linde.
Het zorgdossier is het meest controversiële dossier van de afgelopen legislatuur. Een groot deel van de publieke zorgdiensten is geprivatiseerd door Woonzorgcentrum Sint-Vincentius en de nieuwe zorgsite Delghust zit in de pijplijn. Toch raken de partijen het niet eens over het belang van de privatisering van de zorgdiensten.

De meerderheidspartijen blijven achter de privatisering van de zorg staan. "We kunnen als stad niet alles zelf organiseren", zegt Luc Dupont (CD&V). "We hebben daar de middelen, de kennis en de mensen niet voor. Sint-Vincentius zal onder meer de kosten en de uitbating van het nieuwe woonzorgcentrum op zich nemen en dat is een goede zaak." Tom Deputter (Open Vld) is het daarmee eens. "Momenteel is Ronse een perfect gezonde gemeente. Als we zelf een rusthuis zouden moeten bouwen, zouden we zwaar moeten lenen en dat legt opnieuw een grote financiële druk op de stad. Dankzij onze blokkeringsminderheid in het bestuur van de zorgdiensten blijven de kwaliteit en de betaalbaarheid bovendien gegarandeerd. Wat ons betreft komt het dossier niet meer ter discussie." Ook N-VA wil vooruit met het dossier. "Het huidige plan is de enige mogelijkheid om kwalitatieve en betaalbare zorg in Ronse te garanderen", zegt Brigitte Vanhoutte.

Groen ziet wel een andere mogelijkheid. "Het zou beter zijn om de plannen van tafel te vegen en een onafhankelijk zorgbedrijf op te richten waar de lokale overheid eigenaar van is", zegt Lech Schelfout. Ook PVDA*PTB hoopt dat de klachten van de vakbonden het dossier onderuit halen. "Als er dan in de volgende legislatuur een links bestuur komt, kunnen we het op een ander manier doen", zegt Robin Tonniau. Zelfs als de privatisering doorgaat, wil PVDA opnieuw publieke zorgdiensten in Ronse. "Tenminste als de clausules in het dossier dat niet verhinderen. Een nieuwe kinderopvang zou dan onze prioriteit zijn."

Sp.a wil in het nieuwe geprivatiseerde systeem maatregelen nemen om de zorg te garanderen voor wie het financieel minder goed heeft. "De stad zou zich bij de private partner een aantal maanden garant kunnen stellen voor cliënten die de zorg niet kunnen betalen. In ruil kan Sint-Vincentius een korting geven."

(LDO)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.