Vissterte na clandestien oppompen van water uit vijver in Ronse

In Ronse proberen de brandweer en vrijwilligers van de dierenbescherming een paar duizend vissen te redden. Zondagavond is een vissterfte vastgesteld, nadat een waterbekken bijna is leeg geraakt. Volgens buren is het peil dramatisch gezakt als gevolg van het clandestien wegpompen van water. “Aannemers komen hier ’s nachts massaal water halen en grote tanks vullen”, vertelt een getuige.

Het waterbekken bevindt zich aan de Bieststraat nabij het voetbalveld van KSK Ronse. Duizenden vissen springen er op en happen naar lucht. Het was de Dierenbescherming Vlaamse Ardennen die er zondagavond politie en brandweer bijhaalde. “Een buur had ons gemeld, dat er honderden en misschien wel duizenden vissen aan het sterven waren”, vertelt Lucie Van Wittenberge, inspectrice van de dierenbeschermingsorganisatie.

Onverantwoordelijk

Zij reageert geschokt. “Hoe onverantwoordelijk moet je wel zijn om een vijver leeg te pompen waar zoveel vissen in zwemmen? Hier zitten grote karpers, bliek en duizenden kleinere vissen waaronder goudvis. Het is verschrikkelijk om te zien hoe die nu massaal een doodstrijd leveren. Wij gaan zeker een klacht indienen”, maakt ze zich sterk.

Alle vissen opscheppen

De brandweerpost van Ronse is met verschillende teams ter plaatse om de stervende vissen alsnog te redden. “Het is natuurlijk onmogelijk om deze hele grote vijver weer met water gevuld te krijgen. Dat zou massaal veel water vereisen en vele uren duren. Daarom gaan we proberen om met netten zoveel mogelijk vissen op te scheppen. We zullen die meenemen in tonnen en ergens onderbrengen. Als het water in deze vijver weer op peil is, kunnen ze terug. We hopen zoveel mogelijk vissen te redden, maar het valt absoluut niet te voorspellen hoe goed dat zal lukken”, licht brandweerofficier Jonathan Jouret toe.

De brandweer krijgt ook de hulp van vrijwilligers van de dierenbeschermingsorganisatie.

Ronny De Coster
Duizenden grote en kleine vissen spartelen in de geulen waarin nog een beetje water staat.
Ronny De Coster Duizenden grote en kleine vissen spartelen in de geulen waarin nog een beetje water staat.
Ronny De Coster
Een emmer met opgeschepte vissen. Veel leven zit er niet meer in.
Ronny De Coster Een emmer met opgeschepte vissen. Veel leven zit er niet meer in.
Ronny De Coster
Ronny De Coster5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Boone Patrick

  Zo zie je maar, stad Ronse volledig in de fout, wie is daar verantwoordelijk voor,

 • Rudy Donkerwolcke

  Ze weten hoe het komt, maar niemand zegt iets? Grote zin in verantwoordelijkheid. Ze konden het toch filmen? Sommige mensen begrijp ik toch niet goed.

 • guido vermeyen

  En niemand van de" buren " die de politie belt in de nacht om iets te melden...verantwoordelijkszin of burgerzin is ook ver te zoeken tegenwoordig....proficiat.

 • raf janssens

  en niemand heeft ook maar een nummer plaat opgeschreven .of een foto genomen .

 • patricia duquesne

  Net vernomen dat het schepencollege toestemming heeft gegeven ondanks de waterschaarste er mag blijven gepompt worden voor de voetbal velden te besproeien. Dus weer eens eigenbelang voor natuur en dierenwelzijn. Proficiat