VIDEO. 600 leerlingen van Sint-Antoniuscollege ontruimd na gaslek

In het centrum van Ronse is woensdagvoormiddag het Sint-Antoniuscollege ontruimd, nadat bij werkzaamheden in de buurt een gasleiding beschadigd was geraakt. Alle zeshonderd leerlingen werden geëvacueerd en naar een terrein aan de Viermaartlaan gebracht. Politie en brandweer stelden rond de lekgeslagen leiding een veiligheidszone in.
Bij werkzaamheden in de Collegestraat heeft een graafmachine een gasleiding doorboord.
Ronny De Coster Bij werkzaamheden in de Collegestraat heeft een graafmachine een gasleiding doorboord.

Het incident deed zich voor rond halfelf in de Collegestraat in de buurt van het station.  Een aannemer is er bezig met de vernieuwing van de riolering. Bij die werkzaamheden heeft de schop van een graafmachine een gasleiding geraakt. Daarbij werd de gaslijn lek geslagen.

Omdat het om een groot lek ging, stelden de politie en de brandweer een ruime perimeter in: niemand mocht binnen de veiligheidszone van 200 meter rond het gaslek komen. Ook de Collegestraat en omliggende straten werden voor alle zekerheid afgesloten.

Grootse operatie daarbij was de ontruiming van het naburige Sint-Antoniuscollege, met zeshonderd kleuters en leerlingen in de lagere school.

Geen paniek

“Nadat leerkrachten stenen tegen de ruiten hadden horen ketsen, kregen we het bericht dat er op de werf in de straat iets fout was gegaan en dat er een gaslek was ontstaan”, vertelt Simone Franssen, preventieadviseur van het Katholiek Onderwijs in Ronse. 

“Eerst hebben we de schoolvleugel aan de straatkant geëvacueerd. Maar onmiddellijk hebben we beslist om geen enkel risico te nemen en is de hele school ontruimd. Dat ging vrij vlot: er was geen paniek. Enkele leerlingen reageerden wel geschrokken, maar konden snel op hun gemak worden gesteld. Wij doen op school geregeld brandweeroefeningen en vandaag hebben die alvast bewezen dat ze nuttig zijn”, bedenkt Fransen.

De kinderen en leerkrachten van het Sint-Antoniuscollege werden naar een parking aan de Viermaartlaan gebracht. Hun ouders konden ze daar ophalen. 

Leerlingen werden naar een terrein aan de Viermaartlaan gebracht.
Ronny De Coster Leerlingen werden naar een terrein aan de Viermaartlaan gebracht.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.