Verhuurders krijgen lichtere straf na dood van baby

De verhuurders van een onveilig appartement in de Kruisstraat in Ronse zijn volgens het hof van beroep niet direct verantwoordelijk voor de dood van de 6 maanden oude Bryan Malulu.

Het hof was wel van oordeel dat een burger weet wat nodig is om een gebouw brandveilig te maken. Er waren geen brandwerende deuren en er hingen geen rookmelders. Er bestond volgens het hof een kans dat de tol minder dramatisch was geweest, indien het gebouw had voldaan aan de brandveiligheidsnormen.


Op 29 december 2011 brak een zware brand uit in een flatgebouw in Ronse. Otman El M., een Tunesiër die op het gelijkvloers woonde, had de brand aangestoken. Gauthier Malulu verbleef samen met zijn zoontje Bryan op de tweede verdieping. Door de dichte rook kon hij geen kant meer op. De brandstichter riep de vader toe dat hij zijn zoontje op straat zou opvangen. Malulu vertrouwde de dronken man. De baby kwam slecht neer en overleed later in het ziekenhuis. Gauthier Malulu brak zelf ook beide enkels bij de ontsnapping.

1 jaar cel met uitstel

De eigenaars van het huis kregen elk een geldboete van 5.500 euro met uitstel. Hun bedrijf, NV Galu kreeg een boete van 33.000 euro met uitstel voorgeschoteld. Er werd ook een vergoeding van 13.000 euro gevorderd voor de burgerlijke partij. In de rechtbank van Oudenaarde kregen ze een celstraf van één jaar met uitstel en een geldboete van 37.200 euro. "Het is voor ons enigzins een ontgoocheling. We waren ervan overtuigd dat de feiten niet strafbaar waren. Het Openbaar Ministerie volgde ons in die redenering. Het hof dacht hier anders over." zegt meester Van den Noortgate, die de eigenaars verdedigde. (DJG)