Twintigers sleuren slachtoffer meterslang mee onder auto: Openbaar Ministerie vraagt 2 jaar cel met probatievoorwaarden

Het incident speelde zich af op de Grote Markt in Ronse.
Google Maps Het incident speelde zich af op de Grote Markt in Ronse.
Twee twintigers hebben vrijdag in de correctionele rechtbank in Oudenaarde verantwoording moeten afleggen voor een incident op 4 februari 2017 op de Grote Markt in Ronse. Slachtoffer Hamza L. raakte toen zwaargewond omdat hij meterslang werd meegesleurd onder hun wagen.

Poging tot doodslag, mededaderschap aan poging tot doodslag, wapenbezit en bedreigingen: de tenlastelegging ten aanzien van B.S. uit Doornik en L.D. (22) uit Frasnes-Lez-Anvaing kunnen tellen. De feiten waar ze zich voor moeten verantwoorden zijn dan ook niet min. In café De Harmonie in Ronse krijgen ze het op 4 februari 2017 aan de stok met een groepje jongeren. Ze besluiten het café te verlaten, maar een vijftal jongens volgt hen naar buiten. Om ze af te schrikken, vuurt één van de beklaagden twee keer met een alarmpistool. Nadien vluchten ze naar hun auto, maar daar ontaardt de situatie verder. De jongeren komen rond de auto staan om te verhinderen dat de beklaagden kunnen wegrijden. Ze proberen dat toch en rijden eerst over het been van Hamza. Vervolgens geven ze gas en belandt Hamza onder de auto. Ze sleuren het slachtoffer enkele honderden meters mee. Hij loopt brandwonden op aan zijn achterhoofd, rug, billen, benen en hielen en moet anderhalve maand in het ziekenhuis blijven. “Er is duidelijk sprake van opzet”, zegt de procureur. “De beklaagde beweert dat hij het slachtoffer niet heeft zien staan toen hij ertegen reed, maar hij zou het toch op zijn minst gevoeld moeten hebben.” Ze vordert voor de twee beklaagden een celstraf van twee jaar met probatie-uitstel.

Uitgelokt 

De advocaten van de beklaagden wijzen met de vinger naar het slachtoffer. “Onze cliënten waren in paniek omdat ze door een hele groep jongeren omsingeld waren. Daarom hebben ze besloten om weg te rijden. Het slachtoffer is zelf voor de wagen gesprongen en heeft zich eraan vastgeklampt. De bestuurder heeft dat niet gezien omdat hij een handicap heeft aan zijn oog. Hij heeft het niet gevoeld omdat ze over kasseien reden. Toen ze doorhadden dat er iemand onder de auto zat, zijn ze meteen gestopt. Het was dus zeker niet hun bedoeling om het slachtoffer te doden.”

Vonnis op 24 mei.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sylke Buysse

  Die Hamza is GEEN "slachtoffer" maar een dader met pech..... !

 • Thijs Jacobs

  Niet ok maar ik begrijp wel dat als je door een bende belaagd wordt je op de vlucht slaat , heb zoiets gezien in Borgerhout met een bejaard koppel die belaagd werden door een ganse bende die mensen vluchten begrijpelijk weg en reden over de voet van een vd belagers ik heb dit gezien en een verklaring afgelegd bij de politie

 • linda thinks

  ik zou ook wegrijden en desnoods erover als 5 jongeren rond mijn auto staan en me bedreigen , we moeten niet vragen wie die jongeren waren zeker ,

 • Lieven Cleymans

  Dus slachtoffers van bedreigingen en geweld worden vervolgd?