Tiener met opzet aangereden en 250 meter meegesleurd

TWEE FRANSTALIGE TWINTIGERS SCHIETEN EERST MET LUCHTDRUKPISTOOL NAAR SLACHTOFFER

Thomas Vandewalle
In Ronse zijn zaterdag twee 21-jarige mannen uit Frasnes-Lez-Anvaing aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Een 18-jarige jongen werd op de Grote Markt opzettelijk aangereden met een wagen en zo'n 250 meter meegesleurd. "Ik dacht dat ik zou sterven", vertelt slachtoffer Hamza L. vanop zijn ziekenhuisbed.

De feiten speelden zich af in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de Grote Markt in Ronse. Hamza L., laatstejaarsstudent aan de Da Vinci Campus in Ronse, ging er sigaretten halen in de nachtwinkel en botste daarbij op een vriendin. De twee besloten een glas te gaan drinken in café Harmonie, maar daar liep het mis.


"Twee Franstalige mannen waren binnen in het café al problemen aan het zoeken", doet Hamza het verhaal. "Toen ik buiten met een vriend een sigaret aan het roken was, escaleerde de situatie. Eén van de mannen haalde er een luchtdrukpistool boven en loste ook twee schoten in onze richting. Daarna ben ik naar hen toe gelopen. Ze namen toen de vlucht richting hun wagen, die geparkeerd stond ter hoogte van het postgebouw op de Markt."

Thomas Vandewalle

Brandwonden

Hamza probeerde het portier van de wagen open te trekken, maar kwam daarbij ten val en belandde met zijn voet onder de wagen. "Toen ik weer recht sprong zijn ze doelbewust op me ingereden, waarna ik opnieuw onder de wagen belandde."


Deze keer werd hij ruim tweehonderd meter ver meegesleurd, tot aan de bibliotheek. Hoe hij levend van onder de wegspurtende VW Golf GTI is geraakt, blijft ook voor hem een mysterie. "Ik dacht echt dat ik zou sterven." De 18-jarige Ronsenaar werd in allerijl overgebracht naar het vlakbij gelegen Algemeen Ziekenhuis Glorieux en verkeert niet langer in levensgevaar. "Ik heb heel veel geluk gehad. Ik heb niets gebroken, maar wel heel veel brandwonden door over de grond te slepen. Mijn achterhoofd, rug, benen en voeten zijn zwaar toegetakeld."

Thomas Vandewalle

Poging tot doodslag

De verdachten sloegen op de vlucht maar konden zaterdagochtend, dankzij samenwerking tussen de politiezone Ronse en de omliggende politiezones, worden opgepakt. Ze werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde op verdenking van poging tot doodslag. Vandaag moeten ze voor de raadkamer in Oudenaarde verschijnen, die zal beslissen over hun verdere aanhouding. De tiener beweert dat hij de twee mannen nooit eerder gezien heeft. "Ik vermoed dat ze onder invloed waren van drugs, want ze leken behoorlijk opgefokt. Ik hoop in elk geval dat ze zwaar gestraft worden."


In het onderzoek kan alvast een beroep gedaan worden op beelden dankzij de bewakingscamera's op de Grote Markt.

Thomas Vandewalle
Thomas Vandewalle