Terrassen kleuren grijs-zwart

RONSE KIEST VOOR UNIFORMITEIT, BROUWERIJ LEVERT GRATIS MEUBILAIR

Wim Vandenhoucke voor zijn zaak met nieuw wind- en zonnescherm met Duvel-logo.
Foto De Venter Wim Vandenhoucke voor zijn zaak met nieuw wind- en zonnescherm met Duvel-logo.
Op de Grote Markt in Ronse zijn de windschermen van de terrassen voortaan antracietgrijs en de parasols zwart. "Brouwerij Duvel Moortgat stelt het nieuwe materiaal ter beschikking van haar horecazaken. Brouwerij Roman is van plan hetzelfde te doen."

Toen de Ronsese Grote Markt werd heraangelegd, voerde toenmalig schepen Yves De Worm een terrasreglement in. Terrasstoelen, windschermen en parasols moesten uniform zijn. "Ondertussen zijn we meer dan 10 jaar later en vinden we op de Grote Markt die uniformiteit niet meer terug", zegt schepen van Lokale Economie Brigitte Vanhoutte (N-VA). "We willen dit opnieuw invoeren met het nieuwe terrasreglement. Veel van het meubilair is ondertussen beschadigd of vervangen. Als een uitbater van een horecazaak dat allemaal zelf moet betalen, komt dat toch al vlug op 1.500 euro. Maar brouwerij Duvel Moortgat is bereid om die kosten op zich te nemen. Natuurlijk zijn de uitbaters of de eigenaars van de horecazaken vrij zelf materiaal aan te schaffen. Op hun kosten dan..."


Ook voor het groen rond de terrassen wil het bestuur uniformiteit. "Wij zorgen dan voor de bloembakken, de planten of bloemen, maar de uitbaters staan wel in voor het onderhoud. Die bakken moeten dan in het verlengde van de windschermen komen", voegt Brigitte Vanhoutte er nog aan toe.


Maar wat als de cafés niet bij Duvel Moortgat zitten, maar bij Roman? Die laatste brouwerij heeft drie zaken op de Grote Markt, maar ze staan leeg. Bij Roman zijn ze niet op de hoogte van het nieuwe terrasreglement in Ronse. "We zullen natuurlijk het terrasreglement volgen", zegt Thomas Lauwaert van Brouwerij Roman. "En ook zorgen voor een eigen terrasuitrusting met ons logo."

Discreet

Wim Vandenhoucke van café Local Unique is gevonden voor het terrasreglement. "Wij hebben al een scherm van Duvel gekregen. En daar staat duidelijk de naam van ons café op. De benaming 'Duvel' is discreet gehouden. Dat zal ook het geval zijn bij de andere uitbaters die voor hun parasols en windschermen in zee gaan met Duvel. En voor de uitbaters is het natuurlijk interessant om op het voorstel van Duvel in te gaan. Zij staan immers in voor de gratis plaatsing. Wat het meubilair betreft, zijn we vrij, maar ik zie dat de meesten ook voor enige uniformiteit kiezen."


Later zal het terrasreglement ook ingevoerd worden op de Kleine Markt, het Guissetplein en het Churchillplein.