Spookrijder rijdt vijftiger dood

MILITAIR (26) VEROORZAAKT ONGEVAL NA NACHTJE STAPPEN

Rechts de bestelwagen van slachtoffer Stephan Deriemaeker, links de auto van de spookrijder op de N60.
Ronny De Coster Rechts de bestelwagen van slachtoffer Stephan Deriemaeker, links de auto van de spookrijder op de N60.
Bij een verkeersongeval op de N60 in Oudenaarde is gisterenochtend Stephan Deriemaeker (51) om het leven gekomen. Hij reed met zijn kleine bestelwagen in de richting Gent, toen een spookrijder opdoemde. Deriemaeker was op slag dood. De spookrijder, op terugweg van een nachtje uit, raakte zwaargewond.

Het ongeval gebeurde rond halfzes gisterenochend op de N60 ter hoogte van de brug over de Schelde.


Ronsenaar Stephan Deriemaeker had nog geprobeerd om af te remmen en om de plots opgedoken tegenligger te ontwijken, maar had geen schijn van kans: de blauwe Volkswagen raasde recht op hem af. De klap die volgde, was dodelijk voor de man in de kleine bestelwagen: Stephan Deriemaeker is ter plaatse overleden. De andere automobilist raakte zwaargewond. Hij is naar het Algemeen Ziekenhuis Glorieux in Ronse gebracht. De 26-jarige militair, net als het slachtoffer afkomstig uit Ronse, verkeerde niet in levensgevaar.


Politie en parket sloten de gewestweg N60 in de richting Gent vanaf de rotonde in Leupegem af voor alle verkeer tot rond halfnegen. Het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde, stuurde een verkeersdeskundige om de precieze oorzaak en de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Op de gedetailleerde bevindingen van de expert is het nog een paar dagen wachten. Vermoed wordt, dat de spookrijder aan de Minderbroedersstraat per ongeluk niet de afrit naar Ronse heeft genomen, maar zich vergiste: de auto sloeg al vòòr de brug naar links af en reed zo in de verkeerde richting de N60 op.

Stephan Deriemaeker.
Ronny De Coster Stephan Deriemaeker.

Nachtje stappen

De spookrijder was op de terugweg van een nachtje stappen op de Markt in Oudenaarde. Voor hij in zijn auto stapte, zou het nachtcafé Bar-a-Bar zijn laatste halte zijn geweest. "Ik heb hem hier inderdaad gezien", bevestigt uitbater Dima Oriyeschkin. "Hij vertelde dat hij al de hele dag aan de Donk was geweest. Hier heeft hij twee Desperado's ( een bier met toegevoegd tequila-aroma met een alcoholgehalte van 5,9% Vol., DCRB) gedronken. Ik heb hem ook op een watertje getrakteerd", zegt de uitbater.


"Of ik hem had moeten beletten om in een auto te stappen. Ik wist niet eens dat hij met de auto zou rijden. Wij kunnen en moeten toch niet al onze klanten controleren", bedenkt Oriyeschkin. De dodelijke crash van gisteren roept herinneringen op aan een gelijkaardig ongeval ruim een jaar geleden. Ook toen veroorzaakte een jongeman een ongeval: nadat hij ver boven zijn theewater het nachtcafé Bar-a-Bar had verlaten, reed hij advocaat Peter Browaeys dood.

Voetbal

Het slachtoffer van het ongeval gisteren laat een vrouw, twee zonen van 22 en 26 jaar en een dochter van 23 jaar achter. Hij werkte als schrijnwerker bij het bouwbedrijf Stadsbader in Berchem. Bij de Maarkedalse voetbalclub VV Vlaamse Ardennen herinneren ze zich Stephan Deriemaeker als een gedreven ploegafgevaardigde.


Zijn uitvaart vindt plaats op zaterdag 3 juni om 11 uur in de Sint-Hermeskerk in Ronse.