Sint-Hermeskwartier wordt verkeersluw

PROEFOPSTELLING IN CENTRUM RONSE LEIDT VERKEER IN ANDERE BANEN

Voor streekwinkel Artisanne komt een pleintje. Daardoor wordt de Cypriaan de Rorestraat (rechts van het winkeltje) afgesloten.
Foto Ronny De Coster Voor streekwinkel Artisanne komt een pleintje. Daardoor wordt de Cypriaan de Rorestraat (rechts van het winkeltje) afgesloten.
In De Vrijheid, de oudste stadskern van Ronse, wordt begin juni begonnen met het archeologisch onderzoek. Van die opgravingen maakt de stad gebruik om de verkeerssituatie tussen het Rooseveltplein en de Sint-Hermeskerk drastisch te veranderen. "We willen het doorgaand verkeer er zoveel mogelijk weren", licht schepen van Mobiliteit Wouter Stockman (CD&V - Groen) toe.

Nu wordt de verbinding tussen de Rooseveltplein, de Cypriaan de Rorestraat en het Kaatsspelplein vlot gebruikt om naar de Kruisstraat en de Zonestraat te rijden. Maar dikwijls wordt de zone 30 genegeerd en vlammen de wagens richting Sint-Hermeskerk. "Met de proefopstelling willen we nu al uittesten hoe we het doorgaand verkeer zoveel mogelijk uit het stadscentrum kunnen weren", vervolgt Stockman. "Wie vanaf het station en de Abeelstraat komt en niet in het oude stadsdeel moet zijn, kan gewoon via de Oude Vesten naar de Elzelestraat en de Veemarkt om vervolgens de kleine ring te volgen in de richting van de N60."

Proefopstelling

Bij de proefopstelling kan het verkeer wel nog de Sint-Martensstraat inrijden, maar even voor café De Vrijheid wordt het verkeer naar rechts afgeleid via de parking achter het stadhuis. "Bij het uitrijden van de parking zal ter hoogte van de Sint-Hermeskerk het verkeer in beide richtingen kunnen rijden: naar het Kaatsspelplein of naar de Priesterstraat om zo de Grote Markt te bereiken. Ook wordt de rijrichting in de Sint-Martensstraat tussen Artisanne en de Kleine Markt omgekeerd. Het is de bedoeling dat enkel de bewoners van die buurt via de Schipstraat dan de Wijnstraat kunnen bereiken", gaat Stockman verder.


Opvallend in de plannen: de Cypriaan de Rorestraat wordt ter hoogte van streekwinkel Artisanne en eetcafé de Vrijheid afgesloten. "Daar komt een nieuw stadspleintje", aldus Stockman. "Natuurlijk gaan er daardoor parkeerplaatsen verloren. Maar dat zal pas heel geleidelijk aan gebeuren. Bovendien worden er nu plannen uitgewerkt voor een grote parking op de vroegere Familia-site. Die parking zal dan op wandelafstand van de Kleine Markt en de Grote Markt liggen."


De horeca-uitbaters uit de buurt wachten alvast af. Sebastien Delbar van café 't Centrum zal nu het verkeer in de andere rijrichting zien rijden. "Ik denk niet dat de proefopstelling voor minder bezoekers zal zorgen in onze zaken", denkt hij. "De klanten zullen misschien wel een beetje verder moeten stappen", aldus Delbar.


Het Ronsese stadsbestuur wil nu donderdag om 19.30 uur tekst en uitleg geven bij de plannen in CC De Brouwerij in de Priesterstraat. "Als er interessante voorstellen worden geformuleerd, dan kunnen we die altijd uittesten in de proefopstelling", rondt Stockman af.