Schooldirecteur die N-VA’ers vergeleek met nazi’s krijgt functie niet terug

Eddy Desmet.
Ronny De Coster Eddy Desmet.
Eddy Desmet, de ex-directeur van basisschool Dr. Ovide Decroly in Ronse , die in een mail naar minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans N-VA’ers vergeleek met nazi’s, krijgt zijn functie niet terug. Dat heeft de Raad van State beslist. 

De man schreef in september 2015 een brief naar minister Homans uit onvrede over de aanpak van de asielcrisis. “N-VA staat voor mij gelijk aan ‘NAZI’ en afgietsels van oorlogsmisdadigers”, schreef Desmet, die ook stelde dat kinderen van N-VA’ers niet welkom waren op zijn school. De mail werd afgedrukt in “Dag Allemaal”, waarbij Homans voorbeelden gaf van boze mails die ze te toegestuurd kreeg.

Nadat het verhaal ook in andere media opdook, werd door de scholengroep beslist om de man preventief te schorsen. Eind 2015 dienden drie leden van de N-VA Ronse een klacht in wegens laster en eerroof, maar de rechtbank in Oudenaarde sprak de man eind vorig jaar vrij en er kwam geen beroep.

De voormalige directeur stapte daarna naar de Raad van State tegen de beslissing van het Gemeenschapsonderwijs, die hem in 2016 de tuchtstraf van “terugzetting in rang” oplegde. De Raad van State geeft hem echter ongelijk waardoor hij zijn directeursfunctie niet terugkrijgt.

Vrije meningsuiting

In zijn verzoek aan de Raad van State gaf de man aan dat zijn vrijheid van meningsuiting geschonden werd, maar dat kon op weinig begrip rekenen van de rechtbank. “Het recht op vrije meningsuiting is niet het absolute recht dat verzoeker voor zich opeist”, stelt de beslissing.

Het arrest beklemtoont dat de voormalige directeur zwaarder gestraft kon worden. “Om het volgens de kamer van beroep op grond van de feiten noodzakelijke tuchtdoel te bereiken, heeft zij immers gekozen voor de terugzetting in rang. Dat is de lichtste sanctie waarover zij beschikken, naast de zwaardere straffen van het ontslag en de afzetting.”