Ronse stemt in tegenstelling tot de rest van de Vlaamse Ardennen vooral op sp.a

Vooral op federaal niveau is het verschil duidelijk: de Vlaamse Ardennen stemmen vooral op Open Vld, in Ronse houdt sp.a stand.
HLN Vooral op federaal niveau is het verschil duidelijk: de Vlaamse Ardennen stemmen vooral op Open Vld, in Ronse houdt sp.a stand.
De stemmen zijn geteld, de winnaars en verliezers zijn bekend. In Ronse is Vlaams Belang de sterkst groeiende partij, maar sp.a blijft de populairste op zowel het federale als het Vlaamse niveau. Dat is opvallend, want de rest van de Vlaamse Ardennen kleurt eerder blauw.

Nu alle resultaten gekend zijn, kunnen we duidelijk zien hoe er in de Vlaamse Ardennen is gestemd. Meteen valt op dat op federaal vlak in de hele Vlaamse Ardennen Open Vld de grootste partij is, maar in Ronse kleurt het kaartje rood. Daar wint net als in 2014 sp.a. De socialisten halen 18,7 procent van de stemmen, een daling van 4,9 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen. N-VA haalt 16 procent, Vlaams Belang stijgt van 5,5 naar 15,8 procent. Andere winnaars zijn Groen met 9,3 en PVDA met 7,4 procent van de stemmen. Een stijging van respectievelijk 2,9 en 5,3 procent.

Op Vlaams niveau is sp.a eveneens de grootste, hier met 19,5 procent van de stemmen. In 2014 deden ze het 5,7 procent beter, maar de partij verliest wel minder stemmen dan N-VA dat van 17,6 24,3 naar 17,6 procent zakt. Vlaams Belang is opnieuw de grote winnaar met 16,1 procent van de stemmen, 10,7 procent meer dan bij de vorige verkiezingen. CD&V en Open Vld volgen met 14,5 en 13,6 procent van de stemmen, Groen en PVDA zitten allebei in de lift met 8,9 en 7,5 procent.

Traditie en vernieuwing

Julien Vandenhoucke (sp.a) kwam zelf op voor Vlaams parlement en is tevreden met het resultaat van zijn partij in Ronse. “Hoewel het zondag geen dag was om vrolijk te zijn als socialist, ben ik toch blij dat op het einde van de rit Ronse een rood stipje is op de kaart. Het is een lichtpuntje waar we ons aan kunnen optrekken. We kunnen nu de komende jaren verder werken om de rest van de Vlaamse Ardennen ook te overtuigen.” 

De reden waarom de Ronsenaars opvallend meer op sp.a hebben gestemd dan op pakweg de liberalen zoals dat in de rest van de Vlaamse Ardennen het geval is, ziet Vandenhoucke tweeledig. “Er is in Ronse een sterke socialistische traditie, maar we hebben de laatste jaren ook stapsgewijs vernieuwingen ingevoerd. We worden hierin gesteund door de ervaren generatie. Onze traditionele kernpunten zoals zorg, onderwijs en koopkracht worden nu gecombineerd met frisse ideeën rond bijvoorbeeld klimaat. Ook onze nieuwe invulling van de 1 mei-viering, met een muziekevenement voor lokaal talent, is een voorbeeld van die vernieuwende aanpak.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • peter de bock

    Tuurlijk hoeveel vlamingen wonen er nog Ronse!!!!!!!!!

  • van moorleghem marnic

    natuurlijk wint de sp.a in Ronse der bijna geen vlaamingen op hun lijst wat ik zeer jammer vindt , ze willen in Ronse enkel vlaamd en nu zetten ze frans sprekende op hun lijst , wie gelooft de sp.a nu nog in Ronse ?