Ronse ontvangt label van ‘reuzenvriendelijke stad’

Ronse is vanaf nu een 'reuzenvriendelijke stad'.
Lieke D'hondt Ronse is vanaf nu een 'reuzenvriendelijke stad'.
Ronse is vanaf vandaag officieel een ‘reuzenvriendelijke stad’. Vzw Reuzen Vlaanderen overhandigde het label en de bijhorende oorkonde op het stadhuis aan het stadsbestuur.

Vandaag heeft Ronse met Staf de wever, Manse de spinster, Angeleki de naaister, Ephrem de beiaardier en M.A.X de zot van Ronse vijf reuzen. De twee oudste reuzen Staf en Manse dateren al van 1952, toen ze officieel gedoopt werden en voor het eerst meestapten in de bommelsstoet. In 1956 kregen ze gezelschap van Angeleki en tot 1971 zouden ze de bommelsstoet aanvoeren. Na zes jaar afwezigheid maakten de reuzen in 1977 opnieuw hun opwachting in de stoet. In 1992 zag reus Ephrem het levenslicht en uiteindelijk kwam er in 2005 nog één reus bij: M.A.X.

De reuzen werden eerder al benoemd tot immaterieel erfgoed, maar nu is de stad ook officieel reuzenvriendelijk verklaard. Dat geldt als een blijk van waardering van de stad naar de reuzendragers toe, maar het houdt ook een engagement van het stadsbestuur in om de reuzen in Ronse levendig te houden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.