Regen schrikt Fiertelgangers niet af

'GEEN STREEP DOOR RONSE' VOERT ACTIE TIJDENS SINT-HERMESOMMEGANG

De schrijndragers wandelen op de tonen van de belleman.
Ronny De Coster De schrijndragers wandelen op de tonen van de belleman.
Sint-Hermes was de Fiertelommegang gisteren in Ronse niet gunstig gezind. Maar het druilerige weer schrikte de 6.000 Fiertelgangers niet af. Opvallende aanwezige was actiecomité 'Geen Streep door Ronse', dat zich opstelde in De Biest. "We willen de bedevaarders erop wijzen dat het eeuwenoude tracé zal moeten wijken voor de N60", zeggen Frank Vercleyen en Bart Tsiobbel.

Zaterdagmiddag was Ronse al duidelijk in feeststemming. Zo kreeg de burgemeester van het Duitse Kleve, Thedore Brauwer, als eregast al een feestelijke ontvangst in het stadhuis. "En voor de eerste keer kwamen Trommel en Fluitje met hun gilde naar het stadhuis afgezakt om voor de Duitse delegatie een nummer te spelen", zegt Ignace Michaux (CD&V), die als schepen bevoegd is voor het Fiertelgebeuren. "Normaal gezien gebeurt dat enkel bij de ontvangst van de deken op zaterdagmiddag en bij de uit- en intocht van de Fiertel", gaat Michaux verder.


Ook actiecomité 'Geen Streep door Ronse' was een opvallende aanwezige. De leden hadden in de wijk De Biest, aan de Groenenboom, een standje opgesteld, waar de fiertelgangers een drankje konden kopen. "De opbrengst gebruiken we om de kosten te betalen voor de procedure, die we bij de Raad van State zijn opgestart tegen de plannen van de doortrekking van de N60", voegen Bart en Frank er nog aan toe. "We zijn ervan overtuigd dat we hier tijdens de Fiertel toch een pak mensen hebben kunnen informeren over de doortrekking van de N60 en het litteken dat dit zal nalaten in Ronse", zeggen ze. "Zo zal er in De Biest geen doorkomen meer zijn langs het eeuwenoude fierteltracé."


Niet iedereen was even tevreden met de aanwezigheid van het actiecomité op de Fiertel. Wim Vandevelde, de voorzitter van de Maatschappij der Dragers en tevens schepen en OCMW-voorzitter in Ronse, is kort in zijn kritiek. "Het is gewoonweg niet opportuun om tijdens de Fiertelommegang actie te voeren", reageert Vandevelde.

Deze jongere deelnemers waren ondanks het weer niet minder enthousiast.
Ronny De Coster Deze jongere deelnemers waren ondanks het weer niet minder enthousiast.

Speciaal uit Dubai

Uiteindelijk trokken 6.000 Fiertelgangers in een straal van 32,6 kilometer rond de stad. De heuvels lieten zich duidelijker voelen, hoe dichter de deelnemers bij de Kruisstraat kwamen. "Ja, ik mag dan wel in Dubai wonen, maar elk jaar wil ik de Fiertel meestappen", zegt Geert Haentjens. "Voor de Fiertel komen we speciaal naar hier overgevlogen. Het is wel afzien, maar we willen er altijd bijzijn, het is een eeuwenoude traditie." Victor Van Gysegehem liep de Fiertel zelfs twee keer uit. "Een voorbereiding op de Marathon des Sables in de Sahara", zegt hij.

Enkele bedevaarders laten hun oog vallen op de borden van actiegroep 'Geen Streep door Ronse'.
Ronny De Coster Enkele bedevaarders laten hun oog vallen op de borden van actiegroep 'Geen Streep door Ronse'.