Politiechef wil nog meer bewakingscamera's

De Ronsese politiechef Patrick Boel stapt binnenkort naar het stadsbestuur met het voorstel om in de taalgrensstad nog meer bewakingscamera's te plaatsen. "De 25 die er nu al hangen en staan, hebben hun nut bewezen: de criminaliteit is gedaald. We moeten nog verder gaan", vindt Boel.

Vijf jaar geleden heeft Ronse beslist om enkele openbare plaatsen te laten bewaken door camera's. De politie heeft daardoor vanuit het kantoor aan de Politieke Gevangenenstraat een zicht op onder meer de Grote en Kleine Markt, het Delhayeplein en de stationsbuurt. Ook bezoekers van het voetbalstadion bevinden zich in het kijkveld van politiecamera's. "Je kan niet naast de resultaten kijken", vindt Patrick Boel, hoofd van de politie in Ronse. "De voorbije vijf jaar kennen we een daling van ongeveer 20 procent. Dat is voor een groot stuk te danken aan die camera's. Ze hebben een groot afschrikeffect. En als er dan toch misdrijven gebeurden op straat, hebben we die vaak dankzij camerabeelden kunnen oplossen", getuigt Boel.

Invalswegen

Hij wil daarom het netwerk nog uitbreiden. "De exacte plaatsen waar ik de camera's zou laten installeren, moet ik nog samen met de stad bespreken. Maar sowieso moeten we de invalswegen naar Ronse nog beter beveiligen. Met de zogenaamde ANPR-camera's, die nummerplaten kunnen herkennen, zouden we auto's kunnen onderscheppen die zonder verzekering rijden of waarvan de eigenaar geseind staat. Eén dag per maand gebruiken we nu al zo'n mobiele camera van de politie in Geraardsbergen. Die levert zeer goed werk. Daarom werk ik een voorstel uit om dit soort camera's permanent op te stellen", zegt Patrick Boel. Het cameraproject maakt deel uit van het vijfjarenplan dat de Ronsese politiechef opstelt in het kader van de verlenging van zijn vijfjarig mandaat, dat onlangs was afgelopen. (DCRB)

Patrick Boel.
Ronny De Coster Patrick Boel.