Politie zoekt foto’s en filmpjes om deelnemers roekeloze trouwstoet in Ronse te identificeren

Politie Ronse
Een trouwstoet heeft zaterdag het centrum van Ronse onveilig gemaakt. Auto’s reden volgens getuigen over voetpaden en maakten gevaarlijke inhaalmanoeuvres, terwijl passagiers uit portieren en ramen naar buiten hingen. Aan de Kruisstraat moest zelfs een ambulance slalommen tussen de losgeslagen ‘feestvierders’, zo blijkt uit nieuwe beelden. De politie doet een oproep aan getuigen om foto’s en video’s van de trouwstoet te sturen.

De karavaan heeft zich zaterdag na de middag gevormd aan de Ninovestraat in Ronse. Van daar trokken de deelnemers luid claxonnerend de binnenstad in. Ze toerden onder meer langs de Kleine en Grote Markt en hielden op verschillende plaatsen in het centrum het verkeer op. Sommige deelnemers begingen tal van gevaarlijke verkeersovertredingen. In een poging om de daders te identificeren, heeft de politie getuigen via sociale media opgeroepen om foto’s en video’s te delen.

Op beelden die wij in ons bezit kregen, is te zien hoe de stoet aan de Kleine Markt het verkeer in de war stuurt. Ook halfweg de Kruisstraat, ter hoogte van de Broekestraat, houdt de karavaan het verkeer op. Iemand zit op dat moment door het open dak van een nog rijdende wagen met een vlag te zwaaien. Wanneer de vrouw plots een sirene hoort, vermoedt ze allicht dat het om politie gaat en duikt ze weer de wagen in. Het is evenwel geen politieauto, maar een ambulance die net is vertrokken uit het Algemeen Ziekenhuis Glorieux en die de Kruisstraat wil oprijden. De ziekenwagen moet daarbij slalommen tussen de auto’s van de ‘feestvierders’. De ambulance haalt links in, een noodgedwongen gevaarlijk manoeuvre. Op de beelden is te zien dat ook één van de deelnemers aan de stoet nog op de rijstrook van de tegenliggers voor de ziekenwagen blijft rijden.

Politie zoekt beeldmateriaal

De politie kreeg tal van klachten binnen, maar kon de overtreders niet meer vatten. “We zijn volop beeldmateriaal aan het inzamelen”, zegt de Ronsese politiechef Patrick Boel. “Als onze oproep tot getuigen ons beeldmateriaal oplevert waarop we nummerplaten kunnen herkennen, is het uiteraard niet moeilijk om de daders alsnog te vinden en te beboeten. Er waren verschillende klachten van mensen die het gedrag van de deelnemers aan die stoet gevaarlijk vonden, maar het is zeer moeilijk om ze te betrappen. We hebben de jongste weken al vaker dergelijke incidenten gekend. We proberen vaak ook preventief te werken: als bij de dienst Bevolking trouwpartijen bekend zijn van allochtone inwoners, verzamelen agenten zich aan de Grote Markt om te voorkomen dat feestvierders dolle dingen gaan doen in het verkeer. Hoe het komt dat het zaterdag toch uit de hand gelopen is, kan ik op dit moment niet zeggen. Het is niet eens zeker dat het gaat om een trouwpartij die in Ronse is voltrokken. Het is evengoed mogelijk dat die mensen van elders naar hier zijn afgezakt. Hoe dan ook moet het voor iedereen duidelijk zijn dat we dit roekeloos gedrag, waarbij ze andere weggebruikers in gevaar brengen absoluut niet kan”, besluit de Ronsese politiechef.

“Geen trouw in Ronse”

Ignace Michaux, schepen van Burgerlijke Stand in Ronse, weet zeker dat er dit weekend in het stadhuis geen trouwpartij is geweest. “Ik vermoed dat die mensen wel uit Ronse zullen zijn, maar misschien was de trouwpartij elders omdat een van de partners van elders afkomstig is, of ging het om een ‘feest’ voor een huwelijk van een tijd geleden. Ik weet het niet, maar net als veel Ronsenaars die nu heel afkeurend reageren, veroordeel ik heel scherp wat er is gebeurd. Dit hoort niet in een stad en overigens ook niet erbuiten”, besluit Michaux.

Op de Kruisstraat haalden de uitgelaten “feestvierders” gevaarlijke inhaalmanoeuvres uit.
Politie Ronse Op de Kruisstraat haalden de uitgelaten “feestvierders” gevaarlijke inhaalmanoeuvres uit.

Bekijk ook:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.