Patroonheilige in een ander daglicht

STEF VANCAENEGHEM BRENGT NIEUWE ROMAN 'HERMES' UIT

Auteur Stef Vancaeneghem met zijn boek 'Hermes'.
Ronny De Coster Auteur Stef Vancaeneghem met zijn boek 'Hermes'.
Met de roman 'Hermes' brengt de Ronsese auteur Stef Vancaeneghem in zijn typische schrijfstijl Hermes, de patroonheilige van de stad en de Fiertelommegang op een andere manier in het daglicht. "Het is een bezinning en ook een liefdesverklaring aan Ronse, haar eigenheid en haar tradities", zegt gewezen journalist Stef, die toch al een mooi oeuvre bij elkaar schreef.

Het boek 'Hermes' is geschreven in twee delen. "Het eerste deel gaat over het heden en het tweede deel is eigenlijk pure fictie, over de heilige en martelaar Hermes", licht Stef toe. "We weten wel dat Hermes een Helleen was die leefde tijdens het bewind van de Romeinse keizer Hadrianus en als martelaar gestorven is omdat hij zijn geloof niet wou afzweren."


"In het eerste deel van het boek breng ik op mijn manier een ooggetuigenverslag van de Fiertelommegang, die ik ook elk jaar net achter het schrijn meestap. Het is een mix van wat ik zie, ervaar en voel van de verering. Het handelt over de Fiertelgangers, de mythen en de sagen en natuurlijk over mijn eigen 'parcours' in het leven", verduidelijkt Stef. "En dat parcours wordt doorbroken door filosofische beschouwingen over het leven als katholiek, die ik van huize uit ben. Ik vertel ook hoe ik uiteindelijk naar agnost evolueerde en ik heb ook kritiek op mijn eigen Mei '68-generatie. Ook de dood van mijn vader, toen ik maar 1 jaar was, heeft me natuurlijk in mijn verdere leven getekend."


Stef vond inspiratie voor het deel over Hermes in publicaties van onder meer stadsconservator Eric Devos en Albert Cambier, die zowat zijn hele leven spendeerde aan opzoekingswerk over de Hermesverering. "Maar dat deel is dus volledig fictie geworden", stelt Stef. "Of het een toegankelijk boek is voor de modale romanlezer? Zeker wel wat de sfeer, de impressies van de ommegang door de mooiste natuur van het land, de herinneringen.. betreft. Wat moeilijker is het filosofisch deel. Maar het doet de lezer dan ook nadenken over zichzelf."

Sint-Hermescrypte

De voorstelling van Hermes vindt vandaag om 19.30 uur in de Sint-Hermescrypte plaats. Na een uurtje verhuizen de gasten naar CC De Brouwerij in de Priesterstraat waar ook een muzikaal gedeelte volgt. Hermes is uitgegeven bij de Beatrijs en kost 20 euro.


In Ronse is het boek onder meer te verkrijgen in Papershop op het Rooseveltplein, in Bookshop in de Ninovestraat en de dienst Toerisme. Bestellen kan ook via Beatrijs via tel. 055/31.44.77.