Parking stadhuis vrij voor winkelaars

STADSPERSONEEL LAAT AUTO VOORTAAN ACHTER OP TERREIN CINEMA FAMILIA

De nieuwe parking Familie is gisteren officieel geopend. Een deel van de parking zal gebruikt worden door het stadspersoneel.
Foto Ronny De Coster De nieuwe parking Familie is gisteren officieel geopend. Een deel van de parking zal gebruikt worden door het stadspersoneel.
Personeelsleden van de stad Ronse hebben gisteren de nieuwe parking Familia ingewandeld en gereden. De opening van de parking aan de stadsrand luidt meteen een nieuw parkeerbeleid in. De parking tussen het stadhuis en De Passage is voortaan betalend, het stadsbestuur en het stadspersoneel engageren zich om die parking vrij te houden voor winkelaars.

Op de plaats waar vroeger Cinema Familia de Ronsenaars ontspanning bood, ligt nu een nieuwe stadsparking. De locatie blijkt dan ook ideaal. Aan de rand van de stad, bereikbaar via de Kegelkaai en de Lozebeekstraat, met plaats voor honderd parkeerplaatsen inclusief laadpaal voor elektrische wagens. De realisatie van de parking kostte de stad 1,3 miljoen euro, maar er kwam dan ook heel wat bij kijken. "We moesten niet alleen de oude cinema kopen en afbreken, er moesten ook buffers aangelegd worden en we hebben er eveneens voor gezorgd dat de Lozebeek en de Molenbeek opnieuw bovengronds lopen", verduidelijk schepen van stadsontwikkeling Jan Foulon (CD&V).


Een deel van de parking zal gebruikt worden door het stadspersoneel. "We willen ervoor zorgen dat er meer plaats is op de parking achter het stadhuis voor de handelaars en hun klanten", legt burgemeester Luc Dupont (CD&V) uit.


"Het stadspersoneel zal dus met een fris hoofd aan de werkdag kunnen beginnen, want het is ongeveer vijf minuten wandelen van de nieuwe parking tot het stadhuis."

Meer rotatie

De handelaars zijn dankbaar voor dat gebaar. "Ronse is een bruisende stad, maar daardoor zijn er soms te weinig parkeerplaatsen voor de klanten van de handelaars. Dat is nu hopelijk opgelost", vertelt Willy De Praeter, voorzitter van de Unie der Handelaars. De klanten kunnen nu parkeren op de parking achter het stadhuis. Wie daar minder dan een kwartier staat, doet dat gratis. Wie langer wil parkeren betaalt net zoals in de andere betalende zones één euro per uur. "Op die manier zal er meer rotatie ontstaan", zegt schepen van Mobiliteit Wouter Stockman (onafhankelijk). "Veel mensen doen in een kwartier snel boodschappen en zijn daarna weer weg. Wie langer wil shoppen moet betalen of parkeren aan de rand van de stad en te voet verder gaan." Om dat zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, zal de stad nog een doorgang aanleggen tussen parking Familia en het historisch centrum van de stad. De oude ingang van Cinema Familia zal dienst doen als die voetgangers- en fietsersdoorgang.