Exclusief voor abonnees

Papa van Jerom (14) schrijft emotionele open brief: “Pas de wet aan zodat kinderen met ernstige beperking langer in basisonderwijs kunnen blijven”

Jerom (14) wil nog wat langer in het basisonderwijs blijven, maar moet volgens de wet volgend schooljaar naar het middelbaar.
Facebook Jerom Vervaeke Jerom (14) wil nog wat langer in het basisonderwijs blijven, maar moet volgens de wet volgend schooljaar naar het middelbaar.
De 14-jarige Jerom Vervaeke uit Ronse maakt zich zorgen. Volgend schooljaar zal hij zijn vertrouwde klas in MPI ’t Craeneveld in Oudenaarde moeten ruilen voor een middelbare school, maar daar is hij nog niet klaar voor. Omdat hij lijdt aan het zeldzame Kabuki Syndroom, ligt zijn mentale leeftijd momenteel ergens tussen twee en drie jaar. Zijn fysieke botleeftijd is twaalf jaar. “Hem op een speelplaats droppen met veel grotere leeftijdsgenoten is vragen om problemen”, zegt zijn papa Jelle Vervaeke.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Georges Draps

  Wat een hoop stomme reacties. Men moet maar en kind met beperkingen hebben. Wij hebben zo een kind. En ondanks alle problemen die wij wel eens hebben, zijn wij blij haar onze dochter te noemen. Veel vriendschap en is vlug tevreden. En juist sommige mensen en kinderen zouden beter persoonlijk behandeld dienen te worden. En als de vader zijn kind langer in die school wenst te houden en de school geen problemen maakt. Waarom niet?

 • Patrick Kelchtermans

  Deze jongen zit in het buitengewoon onderwijs, maar daar kan je niet blijven tot je 18de. Als je niet in staat bent om een artikel te lezen of te begrijpen, doe jezelf en anderen dan een lol en post geen commentaar. Het is voor ouders van dit soort kinderen al moeilijk genoeg zonder geconfronteerd te worden met hersenloos en nijdig 'advies'.

 • Marc LInden

  Hebben nood aan eigen scholen is beter voor hen en beter voor de kinderen zonder beperking. Of het gaat te snel voor de enen of te traag voor de anderen. Probleem zou kunnen zijn de omgang leren met elkaar maar anders niets dan voordelen

 • Paul Philippaerts

  Geld kan je maar één keer uitgeven. Zelfs zij die het geld drukken kunnen dat niet eindeloos blijven doen. Waar zijn de prioriteiten in België. Blijkbaar niet waar ze moeten zitten. Het verschil tussen de werkelijkheid en de fictie is bij onze politiekers al heel lang zoek. Maar net als bij een dronkaard zolang ze niet beseffen dat ze te veel drinken kunnen ze niet geholpen worden. Net zo lang zal het vlaams belang de oplossing zijn.

 • Alain Maes

  Sorry maar hoe lang zou hij er moeten zitten? Spijtig voor dat kind maar een aangepast onderwijs zou welkom zijn, in de lagere school zal hij niet veel kunnen bijleren en altijd de laatste zijn waardoor frustraties aan het licht zullen komen vraag het maar aan de leerkracht die hem moet begeleiden