Oppositiepartij Groen wil lokale boerenmarkt in Ronse om korte keten te stimuleren, meerderheid is enthousiast

Illustratiefoto - Er komt een lokale boerenmarkt in Ronse.
RV Illustratiefoto - Er komt een lokale boerenmarkt in Ronse.
De Groen-fractie in Ronse pleit voor een lokale boerenmarkt in de stad, naar het voorbeeld van Oudenaarde, Ellezelles en Doornik. Fractieleider Lech Schelfout heeft het voorstel gelanceerd op de gemeenteraad. De meerderheid is het voorstel genegen en onderzoekt de mogelijkheden.

“Om de klimaatdoelstellingen te halen spreken we vaak over duurzame energie en energie besparen, maar ook door lokale handel en lokale voedselproductie te stimuleren kunnen we ons steentje bijdragen”, steekt Schelfout (Groen) van wal. “In het klimaatplan dat Ronse heeft ondertekend staat de ambitie om de korte keten te promoten en in te zetten op lokaal, seizoensgebonden, minimaal verpakt of bewerkt en waar mogelijk biologisch voedsel.” 

Groen vindt het dan ook tijd om op vaste tijdstippen een lokale boerenmarkt te organiseren waar de producenten hun producten aan de man kunnen brengen. “We denken dan aan een uitbreiding van de bestaande zaterdagmarkt met een lokale hoek of een marktje na de werkuren.” 

Schepen van Lokale Economie Brigitte Vanhoutte (N-VA) is het voorstel wel genegen. “De meerderheid wil inderdaad de korte keten promoten en lokale producenten stimuleren. De vraag is alleen hoe we dat in de praktijk gaan uitvoeren. De Kleine Markt of de Passage lijken ons meer geschikt voor een boerenmarkt dan de wekelijkse markten op de Grote Markt. Door het marktreglement hebben we daar weinig ruimte om kramen te verplaatsen. We zouden een boerenmarkt wel kunnen integreren in de activiteiten die in de vernieuwde Vrijheid zullen plaatsvinden. We zullen het idee dus zeker concreet uitwerken.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.