Onvoldoende verplegers op spoed

TWEEDE INSPECTIE VOOR AZ GLORIEUX NA ERNSTIGE INBREUK BIJ EERSTE CONTROLE

Een beeld van de gebouwen van het AZ Glorieux in Ronse.
Foto Ronny De Coster Een beeld van de gebouwen van het AZ Glorieux in Ronse.
Het Algemeen Ziekenhuis Glorieux in Ronse is een van de geïnspecteerde Vlaamse ziekenhuizen die een rood knipperlicht kreeg. Tijdens de inspectie waren er onvoldoende verpleegkundigen voor de basispermanentie op de spoeddienst. Het ziekenhuis mag zich aan een tweede bezoek van de inspectie verwachten. Het ziekenhuis was niet bereikbaar voor commentaar.

Elk jaar inspecteert de Vlaamse overheid de kwaliteit van ziekenhuizen. Telkens wordt een ander zorgtraject onder de loep genomen. Deze keer werd het 'internistisch zorgtraject', namelijk de zorg van patiënten die opgenomen worden in het ziekenhuis zonder een ingreep te moeten gaan, onder de loep genomen. Concreet bezochten de inspecteurs onder meer de spoedgevallendienst en de afdeling intensieve zorgen. Voor de eerste achttien ziekenhuiscampussen zijn de resultaten net bekend. Zes ervan mogen zich aan een tweede bezoek van het inspectieteam verwachten omwille van een inbreuk. Het AZ Glorieux in Ronse is daar bij.

Dagelijkse realiteit

Voor het AZ Glorieux in Ronse was er een rood knipperlicht, wat betekent dat er volgens de inspecteurs een ernstig risico is. In AZ Glorieux waren er op elk van de vier gecontroleerde dagen onvoldoende verpleegkundigen aanwezig om te voldoen aan de basispermanentie op de spoeddienst. Als zowel de MUG als de ambulance uitrijdt, wordt de basispermanentie hersteld door beroep te doen op een verpleegkundige van intensieve zorgen. Maar de overheid eist dat alle verpleegkundigen in de basispermanentie deel uitmaken van de equipe van de spoed.Dat staat zo in het rapport van de Zorginspectie te lezen. Omdat de inspectie dit zo belangrijk vindt voor de veiligheid van patiënten, levert het meteen een rood knipperlicht op en dus een volgende inspectieronde.


De onaangekondigde inspecties moeten een beeld van de dagelijkse realiteit op de werkvloer geven. Daarbij werden ook de maatregelen om vergissingen of complicaties te vermijden bij het toedienen van geneesmiddelen gecontroleerd. Ook daar gaat het AZ Glorieux niet vrijuit. Het ziekenhuis kreeg een oranje knipperlicht. Dat duidt op een iets minder ernstige inbreuk. Het zijn belangrijke werkpunten voor een ziekenhuis, maar ze leiden pas tot een nieuwe inspectie als de inspecteurs er twee vaststellen binnen eenzelfde domein. Bij het AZ Glorieux was er voor 23 procent van de gecontroleerde medicatie toegediend via infuus of inspuiting geen medische opdracht teruggevonden. Dat blijkt uit het verslag van de Zorginspectie.

Groen licht

Opvallend: van de 18 gecontroleerde ziekenhuizen waren er maar vijf ziekenhuizen die er zonder knipperlichten vanaf kwamen, daarbij onder meer het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst, wat de campussen Aalst en Ninove betreft.


We hebben herhaaldelijk geprobeerd de ziekenhuisdirectie van het AZ Glorieux in Ronse te bereiken. Algemeen directeur Stefaan Blomme verblijft momenteel in het buitenland en Luc Dekelver, hoofd van de geneesheren was niet bereikbaar voor commentaar. Die laatste gaat dit jaar met pensioen en wordt opgevolgd door dokter Bjorn Ghillemijn. Hij was evenmin bereikbaar.