Nieuw co-teaching lokaal voor lessen Frans in Da Vinci Campus: “Niveauverschillen zijn te groot”

Leerkrachten Sara Van Quickelberghe, Hanna Baele en Els Ameels zullen voortaan aan co-teaching doen voor de lessen Frans. Ook directrice Vanessa Van Cauwenberge (rechts) kwam een kijkje nemen.
Lieke D'hondt Leerkrachten Sara Van Quickelberghe, Hanna Baele en Els Ameels zullen voortaan aan co-teaching doen voor de lessen Frans. Ook directrice Vanessa Van Cauwenberge (rechts) kwam een kijkje nemen.
In de Da Vinci Campus in Ronse is donderdagmiddag het nieuwe co-teaching lokaal feestelijk geopend. Sinds dit jaar volgen de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde jaar ASO er op een heel andere manier de lessen Frans.

Eén van de klaslokalen van de Da Vinci Campus is omgebouwd tot een co-teaching lokaal. Drie leerkrachten Frans zullen er samen lesgeven aan een grotere groep leerlingen. “Op die manier kunnen we de leerlingen in kleinere groepen opsplitsen en ook individueel aan het werk zetten”, zegt lerares Hanne Baele. Het klaslokaal is ingedeeld in verschillende zones, met een kleiner lokaal om met kleine groepen aan de slag te gaan, een minibibliotheek en enkele zones waar de studenten op eigen tempo kunnen werken.

De nieuwe manier van lesgeven is nodig omdat het niveauverschil voor Frans tussen de leerlingen te groot is. “Er zijn naast Nederlandstalige ook veel Franstalige en anderstalige leerlingen op school. Per klas zijn de verschillen te groot om op een gemiddeld niveau les te geven”, legt leerkracht Els Ameels uit. In het nieuwe lokaal kunnen de leerkrachten de leerlingen aan het werk zetten in kleinere groepen en tegemoet komen aan de noden van de individuele leerlingen. “De leerlingen die goed Frans kunnen, blijven op die manier geïnteresseerd. Voor de zwakkere leerlingen is het systeem goed om de moed niet te verliezen”, vertelt Hanne Baele. Ook voor mondelinge opdrachten moet co-teaching de drempel verlagen. “Veel Nederlandstalige leerlingen durven niet in het Frans te spreken als er veel Franstaligen in de klas zitten. Dankzij co-teaching is dat probleem ook opgelost, want we kunnen de leerlingen per niveau groeperen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.