Minister geeft 690.145 euro voor ondersteuning lokaal woonbeleid in Ronse, Maarkedal en Kluisbergen

Ronse wil de strijd tegen huisjesmelkerij opvoeren.
Ronny De Coster Ronse wil de strijd tegen huisjesmelkerij opvoeren.
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) maakt ruim 690.000 euro vrij om het lokaal woonbeleid in Ronse, Maarkedal en Kluisbergen te ondersteunen. De minister stuurt aan op een intergemeentelijke samenwerking.

“De demografische evolutie met een bevolkingstoename en gezinsverdunning stelt de woningmarkt voor grote uitdagingen. Om die aan te gaan, reken ik op de lokale besturen”, zegt Vlaams minister Matthias Diependaele. “Met deze subsidie ondersteunen we hen daarbij. Ik ben dan ook zeer tevreden dat Ronse, Maarkedal en Kluisbergen de handen in elkaar slaan om deze regierol op te nemen.” 

Het is de bedoeling dat de lokale besturen de drie Vlaamse beleidsprioriteiten omzetten in hun lokaal woonbeleid. Matthias Diependaele: “Vlaanderen schuift drie prioriteiten naar voren: ten eerste willen we dat de gemeenten zorgen voor een divers en betaalbaar woonaanbod, verder moet er ook werk gemaakt worden van de kwaliteit van het woningpatrimonium, en ten slotte vragen we de gemeenten om hun inwoners goed te informeren, te adviseren en te begeleiden.”

Huisjesmelkerij

Ronsese schepen van Wonen Wim Vandevelde kondigt aan dat het stadsbestuur de kwaliteit van de woningen in de stad wil opkrikken. “Wie een huis wil verhuren, zal moeten beschikken over een conformiteitsattest. We gaan dat niet van de ene op de andere dag doen, maar stapsgewijs. De subsidie die we nu krijgen maakt het ook mogelijk om de huisjesmelkerij aan te pakken”, gelooft Vandevelde. De Maarkedalse burgemeester Joris Nachtergaele gelooft dat in zijn gemeente vooral werk kan gemaakt worden van het aanbieden van betaalbare woningen.

In Kluisbergen hoopt de N-VA-oppositie dat het gemeentebestuur de juiste prioriteiten legt. “Door met Ronse de krachten te bundelen, kunnen we performanter werken”, gelooft raadslid Johan Devenyns.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.