Kunst@RodeKruis brengt 150.000 euro op

Kunst@Rode Kruis, de kunsthappening die het Rode Kruis begin november in het klooster van Sancta Maria organiseerde, bracht een bedrag van 150.000 euro op. Dat zal geïnvesteerd worden in zorghotel Polderwind, dat het Rode Kruis aan de kust wil bouwen.

"Een opbrengst waar we natuurlijk erg tevreden over zijn", zegt Pascal Van Overmeire, voorzitter van het Rode Kruis Ronse. Naast de verkoop in het klooster van Sancta Maria vond er ook een verkoopstentoonstelling plaats in TIO³, en werden er voorstellingen, culinaire en culturele happenings georganiseerd.

Tuymans

Blikvangers van de verkoops-tentoonstelling in het Sancta-klooster waren onder meer werken van Luc Tuymans en Michaël Borremans. De helft van de opbrengst gaat naar het Rode Kruis. "We hadden een bedrag van 100.000 euro geraamd", zegt Luc Van Hauwenhuyse, ondervoorzitter van Rode Kruis Vlaanderen. "Het eindresultaat ligt natuurlijk een stuk hoger. En daar zijn we natuurlijk fier over." Pascal Van Overmeire had ook bij de bekendmaking van het eindresultaat woorden van lof voor de 250 vrijwilligers, die aan het project meewerkten. "Ook de locatie in Sancta was uniek", aldus Van Overmeire. De Zusters van Barmhartigheid kregen voor hun gastvrijheid een werk van Jan-Pieter Cornelis, een werk dat ze bij hun rondleiding mooi hadden bevonden, cadeau.

Pilootproject

Gezien het succes van de happening krijgt het Rode Kruis Ronse-Kluisbergen van het algemeen bestuur nu de opdracht om een pilootproject uit te werken. "We gaan met verschillende Rode Kruis-afdelingen van de regio gesprekken opstarten om mensen en middelen in een groter samenwerkingsverband te laten functioneren", voegt Luc Van Hauwenhuyze er nog aan toe. "Het doel is de dienstverlening in alle betrokken gemeenten te verbeteren, zonder de eigenheid van een lokale afdeling aan te tasten." (MDVR)