Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia viert 225ste verjaardag: “Muziek is het ultieme communicatiemiddel”

De Harmonie bestaat vandaag uit een 25-tal enthousiaste muzikanten.
Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia De Harmonie bestaat vandaag uit een 25-tal enthousiaste muzikanten.
Van de muzikanten die speelden tijdens de intrede van de eerste Belgische koning tot een hechte vriendengroep die 225 jaar later nog steeds met passie muziek speelt. De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia is 225 jaar na haar stichting nog steeds springlevend. “We begrijpen elkaar via de muziek.”

Op 15 augustus 1794 zag de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia het levenslicht. De muzikanten mochten in de beginjaren al meteen spelen op enkele bijzondere gelegenheden: op de feesten die in Gent werden georganiseerd voor het huwelijk van keizer Napoleon en Marie-Louise van Oostenrijk en bij de intrede van koning Leopold I in België. Huidig voorzitter Rudi Boudringhien is dan ook trots dat de Harmonie na 225 jaar nog steeds bestaat. “We willen niet beweren dat we de oudste muziekvereniging van het land zijn, maar we zijn wel de enige die onafgebroken muziek is blijven maken. Zelfs tijdens de oorlog bleef de harmonie actief”, vertelt Boudringhien.

Hechte vriendengroep 

Vandaag bestaat de Harmonie uit een 25-tal enthousiaste muzikanten die onder leiding van Luc De Tavernier jaarlijks vijf concerten spelen. “We spelen vooral klassieke arrangementen, maar ook modernere stukken”, zegt orkestleider De Tavernier. “We spelen wat we kunnen. Daarbij is het belangrijk om naar elkaar te luisteren. Muziek is het ultieme communicatiemiddel. Het maakt niet uit wie de beste of de slechtste muzikant is. Wat telt is de groep.” Het groepsgevoel is ook voor Boudringhien heel belangrijk. “Bij ons zitten Franstaligen en Nederlandstaligen naast elkaar. We begrijpen elkaar via de muziek. Zo zijn we ook allemaal vrienden geworden die na de repetities altijd te lang blijven plakken”, lacht hij. 

Op 2 maart organiseert de Harmonie haar galaconcert.
Lieke D'hondt Op 2 maart organiseert de Harmonie haar galaconcert.

Oefenen op dek 

De muzikanten hebben samen al heel wat meegemaakt. Zo gaan ze elk jaar op uitstap naar het buitenland, waar muziek nooit veraf is. “Ooit belandden we in Hotel de la Poste, het grootste hotel in Bouillon. Er waren toen veel Aziatische toeristen aanwezig, die er allemaal een afgepeigerd uitzagen. We vroegen aan de hoteluitbaters of we een beetje muziek mochten spelen en na tien minuten stond iedereen op de dansvloer. We hebben het hotel toen echt op stelten gezet”, herinnert Boudringhien zich nog. 

Naast uitbundige en vrolijke herinneringen, zijn er ook trieste momenten in de geschiedenis van de Harmonie. Toch bleven de muzikanten elkaar vinden in de muziek. “Toen onze voorzitter Jean Verpoort in 1994 overleed, vertrokken we net op cruise naar de Moezel. Op het dek van de boot hebben we allemaal samen ‘I lost my heart in San Francisco’ geoefend, zonder partituur. Nadien hebben we dat lied ook voor onze overleden voorzitter gespeeld op de begraafplaats.”

De muzikanten oefenen onder leiding van orkestleider Luc De Tavernier voor het galaconcert.
Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia De muzikanten oefenen onder leiding van orkestleider Luc De Tavernier voor het galaconcert.

Galaconcert

Een 225ste verjaardag kan niet onopgemerkt voorbijgaan en dus organiseert de Harmonie verschillende activiteiten in het jubileumjaar. Het hoogtepunt zal het galaconcert zijn op zaterdag 2 maart om 20 uur. Dan verzamelen de muzikanten in de grote concertzaal van de oude academie in de Zuidstraat. Op vrijdag 5 april nodigt de Harmonie het bevriende bigbandorkest ‘The Melodic Jazz Band’ uit. Dat concert vindt eveneens plaats in de concertzaal van de oude academie. Kaarten voor beide concerten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar op het nummer 0477/47.81.05 of rudi.boudringhien@skynet.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.