Groen haalt uit naar meerderheid rond vergunning biomassaverbrandingsinstallatie, buurtbewoner tekent beroep aan

Lech Schelfout vindt de komst van de biomassaverbrandingsinstallatie een slechte zaak.
Ronny De Coster Lech Schelfout vindt de komst van de biomassaverbrandingsinstallatie een slechte zaak.
De toegekende vergunning voor de biomassaverbrandingsinstallatie op de bedrijvensite Pont West in Ronse leidt tot stevige discussies in de gemeenteraad. Oppositieraadslid Lech Schelfout (Groen) vindt dat de vergunning indruist tegen het voornemen van de stad om te gaan voor een duurzaam bedrijventerrein, Gunther Deriemaker (sp.a) stelt voor om een extra infovergadering te organiseren.

Begin deze maand kreeg Biosynergie van de stad een vergunning om op bedrijvensite Pont West een biomassaverbrandingsinstallatie te bouwen. Dat ondanks 167 bezwarenschriften van buurtbewoners. Oppositiepartij Groen vindt dat de beslissing van het stadsbestuur om de biomassaverbrandingscentrale te vergunnen indruist tegen het advies van de administratie. “Zij zien vier punten om de vergunning te weigeren. Onder meer de grootte van de installatie, ontbrekende garanties rond het warmtenet en de herkomst en het soort houtafval dat verbrand zal worden”, verduidelijkt Schelfout. Schepen Jan Foulon (CD&V) benadrukt dat het stadsbestuur niet over één nacht ijs is gegaan en dat Biosynergie ondertussen wel garanties heeft rond de bouw van een warmtenet. Volgens de schepen zullen ook alle wettelijke voorschriften rond de verbranding van het houtafval worden gerespecteerd. “Bovendien staat in het verkiezingsprogramma van Groen dat biomassacentrales deel kunnen uitmaken van een mix aan bronnen voor hernieuwbare energie. Het is dus tijd dat Groen een duidelijk standpunt kiest. Wij zijn niet diegene die van deze beslissing een politiek spel maakt.”

Schepen Jan Foulon (CD&V) verdedigt de beslissing om de biomassaverbrandingsinstallatie te vergunnen.
Ronny De Coster Schepen Jan Foulon (CD&V) verdedigt de beslissing om de biomassaverbrandingsinstallatie te vergunnen.

Procedure in beroep

De schepen benadrukt ook dat de biomassaverbrandingsinstallatie beperkt is qua omvang. “Het gaat over een installatie met de afmeting van een container. Dat is heel kleinschalig. De installatie is groot genoeg om voldoende warmte op te wekken voor de bedrijven in fase 1 van Pont West. Daarna komen er besprekingen of er een uitbreiding nodig is voor het warmtenet op fase 2 van Pont West.” 

Biosynergy heeft een vergunning op zak voor een biomassaverbrandingsinstallatie op bedrijvensite Pont West.
Lieke D'hondt Biosynergy heeft een vergunning op zak voor een biomassaverbrandingsinstallatie op bedrijvensite Pont West.

Oppositieraadslid Gunther Deriemaker stelt in de gemeenteraad voor om alsnog een informatievergadering te organiseren rond de biomassaverbrandingsinstallatie om de omwonenden beter te informeren. “Veel mensen weten niet precies waarover het hier gaat. Via een informatievergadering kunnen we de juiste info delen en krijgen de bewoners antwoord op hun vragen. Dat was ook het geval bij de discussie over de windmolen, waar er wel twee infovergaderingen waren.” Het is voorlopig nog afwachten of er een dergelijke vergadering komt. Ondertussen is er al wel al beroep aangetekend tegen de vergunning van Biosynergy. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.