Genoeg spoedartsen in Vlaamse Ardennen

ZOEKTOCHT NAAR VERVANGING VERLOOPT WEL MOEIZAAM IN ZOTTEGEM

De spoeddienst van het AZ in Oudenaarde is onlangs helemaal vernieuwd. "Ons team van spoedartsen is heel flexibel", zegt algemeen directeur Ann De Maere (uiterst rechts).
Foto De Coster De spoeddienst van het AZ in Oudenaarde is onlangs helemaal vernieuwd. "Ons team van spoedartsen is heel flexibel", zegt algemeen directeur Ann De Maere (uiterst rechts).
Op de spoeddiensten van de ziekenhuizen in onze regio is er op dit moment nog steeds een urgentiearts te vinden. Zowel in het Algemeen Ziekenhuis in Oudenaarde, AZ Glorieux in Ronse en Sint-Elisabeth in Zottegem kunnen patiënten dan ook dag en nacht geholpen worden. "Als er een spoedarts met pensioen gaat, moeten we wel twee jaar op voorhand al starten met het zoeken naar een vervanger", klinkt het in Zottegem.

Zoals u gisteren al kon lezen, zijn er in ons land naar schatting 1.200 spoedartsen tekort. Kleinere ziekenhuizen hebben daardoor steeds meer moeite om 24 uur op 24 uur een spoedarts paraat te hebben. Een rondvraag in de ziekenhuizen in onze regio leert ons dat er zich zowel in Ronse, Oudenaarde als Zottegem nog geen problemen stellen. Al erkennen ze wel dat het heel moeilijk is om nog een spoedarts te vinden. "Als er een spoedarts met pensioen gaat, moeten we twee jaar op voorhand al starten met het zoeken naar een vervanger", zegt algemeen directeur Frank Verbeke van het Sint-Elisabethziekenhuis in Zottegem. "Want weinigen staan te popelen om spoedarts te worden", stelt hij vast. Momenteel heeft het ziekenhuis vier spoedartsen in dienst. "Wanneer één van hen ziek valt, gaan we die intern vervangen door een specialist. Maar van die specialist mogen we natuurlijk niet verlangen dat hij dat een week aan één stuk doet. Daarom zijn er afspraken gemaakt dat ze maar één keer per week moeten inspringen", aldus Verbeke.


In het Ronsese Algemeen Ziekenhuis Glorieux doen zich nog geen problemen voor. "Patiënten die in de spoed binnenkomen, zullen dag en nacht, ook in de weekends, geholpen worden", onderstreept algemeen directeur Stefaan Blomme. "We beschikken over voldoende spoedartsen om de dienst te bemannen. Natuurlijk kan de wachttijd op de spoeddienst soms oplopen, maar bij het binnenkomen gebeurt er eigenlijk al een 'triage'. Als de spoedartsen voor bijvoorbeeld zware ongevallen zijn uitgerukt, zullen mensen die in een levensbedreigende toestand in de spoeddienst binnenkomen, door andere specialisten van ons ziekenhuis geholpen worden. Dat is wettelijk trouwens vastgelegd."

Taalgrens

Ronse ligt aan de taalgrens en in Wallonië doen de huisartsen nog nauwelijks nacht -of weekenddiensten en verwijzen ze onmiddellijk door naar een spoeddienst van een ziekenhuis in de buurt. "Hierdoor zien we ook meer en meer Walen op onze spoeddienst. Voor heel wat Waalse gemeenten ten zuiden van Ronse is het AZ Glorieux het dichtste ziekenhuis."


Algemeen directeur Ann De Maere van het Algemeen Ziekenhuis Oudenaarde kan op de spoeddienst rekenen op acht spoedartsen. "Hier stelt zich dan ook geen enkel probleem. Ons team van spoedartsen is bovendien zeer flexibel", prijst ze zich gelukkig. "Zo vangen ze elkaars afwezigheid op."


De spoeddienst in Oudenaarde zit sinds kort in een nieuw kleedje. "Onze spoeddienst is niet alleen dubbel zo groot geworden, maar biedt de patiënten veel meer privacy. Ziekenwagens rijden voortaan binnen en bezoekers kunnen in de gang bijvoorbeeld niet meer geconfronteerd worden met patiënten die in een bed worden verhuisd."