Gemeenteraad in 2018 naar De Brouwerij

STADHUIS KRIJGT GEEN NIEUWE VLEUGEL, MAAR WORDT HERINGERICHT

Stadssecretaris Linda Vandekerckhove en schepen van Financie¿n Jan Foulon in de huidige raadszaal.
Ronny De Coster Stadssecretaris Linda Vandekerckhove en schepen van Financie¿n Jan Foulon in de huidige raadszaal.
Het Ronsese stadsbestuur heeft de piste verlaten om achter het stadhuis een nieuwe administratieve vleugel te bouwen. Ze trekt een bedrag van 250.000 euro uit voor een facelift van het huidige gebouw, waar naar ruimte zal gezocht worden voor de OCMW-administratie. "De gemeenteraad verhuist nog voor 2018 naar CC De Brouwerij", kondigt stadssecretaris Linda Vandekerkhove aan.

Bij het begin van de huidige legislatuur werd het voorstel gelanceerd om achter het stadhuis, waar nu nog een parking ligt, een nieuwbouw op te trekken om een aantal stadsdiensten in onder te brengen. Het stadhuis dateert van de jaren 50 van de voorgaande eeuw, en het aantal personeelsleden en stadsdiensten zijn ondertussen wel sterk toegenomen. Om aan die nood te voldoen werd de grote bezoekerszaal 20 jaar gleden volledig onder handen genomen en vernieuwd. Een aantal diensten is nu ook gehuisvest in een bijgebouw naast het stadhuis, waar tot in de jaren 60 het warenhuis Nopri was ondergebracht. "We hebben de piste verlaten om achter het stadhuis een nieuwe vleugel bij te bouwen", kondigt de stadssecretaris aan.

Interne reorganisatie

De stad zet nu alles op een interne reorganisatie van het stadhuis. "We willen het stadhuis zo optimaal mogelijk inrichten voor het personeel, maar ook voor de bezoekers. Daar zal ook een klantvriendelijke en snelle balie worden geïntegreerd", zegt Vandekerkove.


"Nog in de loop van deze legislatuur moeten de personeelsdienst en de financiële dienst van het OCMW een onderkomen hebben in het stadhuis." Hoe gaat de stad extra ruimte winnen? Daarvoor kijkt ze onder meer naar de gemeenteraadszaal. "De raadszaal was vroeger nog veel ruimer en het rechterdeel, bij de inkom, werd een vijftiental jaar geleden ook al ingenomen voor administratieve diensten. We zijn tot de vaststelling gekomen dat de huidige raadszaal, buiten de gemeenteraadszittingen, nauwelijks gebruikt wordt. Heeft het dan nog zin om die ruimte daar zo leeg te laten staan? Die zaal is zeer ruim en wordt toch per jaar maar een tiental keer gebruikt. Daarom hebben we besloten de gemeenteraden binnen een tweetal jaar te verhuizen naar CC De Brouwerij in de Priestersstraat", aldus Vandekerckhove. "We beschikken daar op de eerste en tweede verdiepingen over grote zalen met voldoende ruimte voor zowel de raadsleden als het publiek", aldus Vandekerckhove.


"Het investeringsbedrag voor de werken staat ingeschreven in de raming van de stad. Eenmaal de plannen volledig klaar kan worden begonnen met de uitwerking", vult schepen van Financiën Jan Foulon (CD&V-Groen!) aan. "Ook in andere gemeenten en steden heeft men er al voor gekozen om de gemeenteraad niet langer in het gemeentehuis of het stadhuis te laten plaatsvinden", voegt Foulon daar nog aan toe.