Extra camera's om veiligheidsgevoel te verhogen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN RONSE

Een bewakingscamera op de Grote Markt in Ronse.
Ronny De Coster Een bewakingscamera op de Grote Markt in Ronse.
Hoewel de criminaliteit in Ronse de afgelopen jaren is gedaald, leeft er in de stad nog een onveiligheidsgevoel. Overlast door zwerfvuil, hangjongeren en vandalisme liggen mee aan de basis van dat gevoel. Hoe gaan de partijen dat aanpakken?

Meer burgerpersoneel bij de politie

Tom Deputter

Luc Dupont (CD&V) benadrukt dat er in Ronse niet meer criminaliteit is dan elders, maar geeft toe dat er wel een gevoel van onveiligheid is in de stad. "Dat heeft meer te maken met overlast zoals hangjongeren, lawaai en zwerfvuil, dan met criminaliteit. De extra camera's die we in het najaar zullen plaatsen en de GAS-boetes die we uitschrijven, zullen de overlast doen afnemen."

Ook N-VA en Open Vld zijn voorstanders van extra camera's. N-VA benadrukt bovendien het belang van meer politie, gemeenschapswachten en wijkagenten in de straten. Ook de Buurtinformatienetwerken zijn belangrijk voor de partij. Ze moeten volgens N-VA betrokken worden bij het opstellen van het veiligheidsplan. In de wijken wil N-VA de leegstand aanpakken, de woonkwaliteit verbeteren en de leefomgeving aangenamer maken om een veiliger gevoel te creëren.

Open Vld pleit ten slotte voor meer burgerpersoneel bij de politie. "Zij kunnen bepaalde taken op zich nemen waardoor de agenten minder belast worden. Dat is nu al het geval voor het onthaal, maar we kunnen dat nog verder uitbreiden", zegt Tom Deputter.

'Pleinpatrons' leiden alles in goede banen

Lech Schelfout

De oppositiepartijen zijn minder overtuigd van extra camera's in Ronse. "Met camera's alleen zal het niet lukken", zegt sp.a. "We moeten de wijkcentra weer openen en hun werking uitbreiden. Straathoekwerkers die de wijken door en door kennen kunnen amokmakers makkelijker aanspreken op hun gedrag." Sp.a wil ook minder GAS-boetes uitdelen en meer taakstraffen opleggen.

Groen wil een systeem van 'pleinpatrons' invoeren die per wijk alles in goede banen leiden. "De 'pleinpatrons' zijn lokale vertrouwensfiguren. Zij kunnen afspraken maken met het bestuur en zijn altijd aanwezig in de buurt. Zo geef je meer verantwoordelijkheid aan de wijken", zegt Lech Schelfout.

Voor PVDA is het van belang dat de politie meer aanwezig is op straat. De partij wil daarom de samenwerking met de parkeerwachters van Streeteo stopzetten en hun taak teruggeven aan de politie. In het korps moeten volgens PVDA ook meer vrouwen, jongeren en mensen met een migratie-achtergrond komen. Een mening die ook Groen deelt met de partij. (LDO)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.