Eerste Ronse Opscène zonder sportpaleisartiesten: minder volk, maar net zoveel sfeer

Ine bracht een sterk optreden. Helaas moest ze zich tevreden stellen met een kleiner publiek zaterdagavond.
Frank Eeckhout Ine bracht een sterk optreden. Helaas moest ze zich tevreden stellen met een kleiner publiek zaterdagavond.
De eerste editie van Ronse Opscène zonder sportpaleisartiesten lokte beduidend minder volk naar het centrum van de stad. Op de affiche stonden dan ook minder grote namen dan anders. Lokale artiesten kregen volop hun kans. “Het stadsfestival is nu meer geconcentreerd. Het is leuk voor kinderen en de sfeer zit best wel goed”, zeggen Quentin en Marine.

Te duur. Dat was de reden waarom het stadsbestuur begin dit jaar besliste om met Ronse Opscène en de Bruulfeesten een andere koers te varen. De Bruulfeesten worden definitief opgedoekt, Ronse Opscène wordt kleinschaliger en geeft nu ook lokaal talent een kans. “Elk jaar grote namen aantrekken, is financieel niet meer haalbaar. Ronse Opscène moet een kleiner festival worden. Er moet meer aandacht zijn voor ecologie en het moet gezelliger. Geen plooitafels en klapstoelen op de Markt, maar een gezellige aankleding”, liet schepen van Evenementen Aaron Demeulemeester (N-VA) in maart optekenen.

Gezellig

En gezellig was het wel afgelopen weekend op de Grote Markt in Ronse. Al lokte de vernieuwde editie wel een pak minder volk. De toeschouwers die er wel waren, kwamen vooral uit Ronse. Quentin en Marine waren met hun kinderen Enola, Victoria en Eli naar het centrum van de stad afgezakt. “Of er minder volk is dan vorig jaar? Ja, toch wel maar dat stoort ons niet. Wij amuseren ons hier en de kinderen vinden het ook leuk. Alles is ook veel meer gecentraliseerd waardoor je de hele avond op één plaats kan blijven", ervaart Quentin.

School is Cool

Een beetje verder weg van het podium staan Annelies en Nathalie te genieten van het optreden van Ine. “Wij zijn hier met vrienden en komen eigenlijk voor School is Cool. Maar de rest van het programma weten we ook wel te appreciëren. Misschien kunnen we na het optreden zanger Johannes wel strikken voor een foto. Vorig jaar lukte ons dat met Ozark Henry”, glunderen de twee vriendinnen. De parking achter het stadhuis was dan weer de plek voor de iets jongere muziekfan, met optredens van onder andere Ronsenaars dj Flüke en Renafoot en Snapback op vrijdag en ChildsPlay, The Partysquad en DJ Stream op zaterdag.

Amper incidenten

De lokale politie blikt terug op een rustig weekend. “In tegenstelling tot vorig jaar zijn er amper incidenten geweest. De inzet van camera’s heeft zeker geloond. Dit weekend kregen we ook de steun van andere politiekorpsen uit Oost-Vlaanderen waardoor we zowel op vrijdag als op zaterdag 14 mensen konden inzetten", zegt commissaris Hans Haustraete. Vrijdag telde de organisatie een kleine 5.000 bezoekers, op zaterdag waren er dat iets minder. Zondag was het gezellig druk.

Quentin en Marine amuseren zich met hun kinderen.
Frank Eeckhout Quentin en Marine amuseren zich met hun kinderen.
Annelies en Nathalie keken uit naar het optreden van  School is Cool.
Frank Eeckhout Annelies en Nathalie keken uit naar het optreden van School is Cool.
De terrassen van de horecazaken op de Grote Markt deden gouden zaken.
Frank Eeckhout De terrassen van de horecazaken op de Grote Markt deden gouden zaken.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.