Drie Ronsenaars ondernemen fietstocht naar Parijs en terug… in 24 uur

Dirk, Stijn en Ferdi zijn bijna klaar voor hun sportieve uitdaging. Ook de vrienden die achter de schermen werken kijken uit naar 8 juni.
Lieke D'hondt Dirk, Stijn en Ferdi zijn bijna klaar voor hun sportieve uitdaging. Ook de vrienden die achter de schermen werken kijken uit naar 8 juni.
In 24 uur tijd van Ronse naar Parijs fietsen en terug. Dat is de uitdaging die de Ronsese vrienden Ferdi De Smet, Dirk Depoppe en Stijn Vandenberghe op zaterdag 8 juni aangaan. “De geschiedenis herhaalt zich: we gaan Ferdi’s vader achterna.”

Dat Ferdi ooit van Ronse naar Parijs zou fietsen, stond eigenlijk in de sterren geschreven. “Mijn vader heeft de tocht destijds gedaan met zijn vrienden. Hij vertelt het verhaal keer op keer, dus nu wil ik het zelf ook doen.” Hij vond in Dirk en Stijn twee even enthousiaste kompanen, maar ook de rest van de vriendengroep is in de weer om de uitdaging te laten slagen. “Er komt wel wat bij kijken”, zegt Maarten Debrouwere die onder meer instaat voor de logistieke begeleiding. “We krijgen veel hulp van de mountainbikers van groep ‘78’ en het ISI Cycling Team. Zij zullen de tocht mee begeleiden en ook stukjes meefietsen om Ferdi, Stijn en Dirk uit de wind te zetten.” Dat zal nodig zijn, want de mannen krijgen een tocht van ongeveer 570 kilometer voor de kiezen. “We zullen een gemiddelde van dertig kilometer per uur moeten rijden om ons doel te halen. Het plan is om rond de Arc de Triomphe op de Champs-Elysées te rijden en dan terug naar Ronse te fietsen. Al kan het wel zijn dat we nog een extra lusje maken om de Eiffeltoren eens van dichtbij te zien”, lachen de vrienden.

Schrik voor de nacht

Om de uitdaging te laten slagen zijn de wielervrienden al maandenlang aan het trainen. “De langste afstand die we samen gefietst hebben, is 307 kilometer. Soms trainen we ook op de piste, of we doen aan spinning en rijden op de rollen in het simulatieprogramma Zwift. Wat we minder hebben getraind, is het fietsen in het donker. Ik heb het eens geprobeerd, maar dat was nog geen succes. De slaap nam het helemaal van mij over. Daar hebben we dus het meeste schrik van”, vertelt Stijn.

Verkeerscampagne

Ferdi, Dirk en Stijn ondernemen hun sportieve uitdaging niet zomaar. “In onze vriendengroep is enkele jaren geleden iemand verongelukt”, vertelt Dirk. “We wisten al dat we een goed doel zouden koppelen aan onze actie, maar we waren er dus ook snel aan uit welk goed doel dat zou zijn. We hebben besloten om met onze actie een campagne op poten te zetten om de verkeersveiligheid voor fietsers in Ronse te verbeteren.” De fietsers laten zich daarom sponsoren en zullen in september naar de Ronsese scholen trekken. “We zien te veel jonge fietsers zonder licht rijden of met veel te weinig opvallende kledij”, vult Maarten aan. “We willen hen aansporen om meer op te vallen in het verkeer. Dat zullen we doen door originele gadgets uit te delen, maar ook fietsencontroles te houden en de jongeren en hun ouders te sensibiliseren.”

Ferdi, Dirk en Stijn vertrekken op zaterdag 8 juni om 13 uur aan De Loft in Ronse. Ze hopen rond 23 uur in Parijs te zijn, om voor 13 uur opnieuw aan De Loft te arriveren. De avonturen van de fietsers zullen te volgen zijn op de Facebookpagina Paris Retour.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.