Discussie over taalfaciliteiten plots hot in de taalgrensstad: Ontgrendel Ronse roept op tot publiek debat

Paul Carteus en Tijl Rommelaere van de Vlaamsgezinde beweging "Ontgrendel Ronse".
Foto's Ronny De Coster Paul Carteus en Tijl Rommelaere van de Vlaamsgezinde beweging "Ontgrendel Ronse".
De problematiek van de taalfaciliteiten in Ronse is plots een hot item. Al dan niet toevallig nadat militanten van het Taal Actie Komitee onlangs nog verkeersborden besmeurden uit protest tegen de tweetaligheid, ontstond een Facebookgroep die de taalfaciliteiten verdedigt. En als tegenreactie daarop laat “Ontgrendel Ronse” van zich horen. Die Vlaamsgezinde beweging vindt de tijd rijp voor een groot publiek debat.

De onlangs opgerichte, besloten Facebookgroep Ronse Renaix tweetalig bilingue verdedigt de tweetaligheid van Ronse. “Deze groep is niet bedoeld om de gemeenschappen van onze stad te splitsen, maar om opnieuw een band te creëren tussen de Nederlands- en Franstaligen. Ronse moet tweetalig blijven, het is een rijkdom voor onze stad”, vatten de initiatiefnemers hun gedachtengoed samen.

“Tijd voor maatschappelijk debat”

Een reactie blijft niet uit. Ontgrendel Ronse, een werkgroep onder de vleugels van de Vlaamse Volksbeweging, kant zich tegen de taalfaciliteiten en roept de voorstanders van de tweetaligheid in hun stad op tot een debat.

“Wij willen de taalfaciliteiten op de politieke agenda zetten en een maatschappelijk debat stimuleren. Een publiek debat is een uitstekende gelegenheid om ons standpunt correct toe te lichten en te argumenteren waarom de taalfaciliteiten een negatieve impact hebben op onze stad”, geven initiatiefnemers Tijl Rommelaere en Paul Carteus aan.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Piet Flament

  En dan maar zagen dat het studieniveau achteruit dondert . De politiek bekijkt je scheef als je de regeltjes die zij willen opleggen , niet volgt ... Talenkennis is een rijkdom , los van het feit dat de Walen op 5 , 50 of 500km wonen .

 • UGO DE MAEYER

  Thuis, onder vrienden, kennissen, op café mag je praten wat je wil. Het gaat erom dat de bestuurlijke taal moet evolueren naar ééntalig Nederlands, zoals trouwens het uitdoven van de franse taalfaciliteit ook voorzag. Dit betekent nog niet dat als men het Frans of Engels of Duits machtig is een persoon die geen Nederlands kan niet kan helpen in zijn zaak. Maar men kan niet eisen dat alle dienstverlening openbaar of privé je in je eigen taal behalve Nederlands zal te woord staan.

 • Philippe Vander Haeghen

  Niks faciliteiten. Al diegene die Waals willen spreken, moeten maar in Henegouwen gaan wonen.

 • Werner Van Dorpe

  In vlaanderen spreekt men vlaams en al die frans wenst te spreken kan altijd 5 km verder gaan wonen in wallonie!