Debat over de taalfaciliteiten: iedereen wil ze weg, maar wie kan er wat aan doen?

De Vlaamse Volksbeweging en Davidsfonds Ronse polst naar het standpunt van de nationale partijen over de taalfaciliteiten.
Lieke D'hondt De Vlaamse Volksbeweging en Davidsfonds Ronse polst naar het standpunt van de nationale partijen over de taalfaciliteiten.
Als het van Vlaams Belang, N-VA, CD&V, Open Vld, Groen en sp.a afhangt, dan verdwijnen de taalfaciliteiten in Ronse. Dat blijkt nog maar eens uit het debat over het onderwerp dat de Vlaamse Volksbeweging en Davidsfonds Ronse hebben georganiseerd in de Volksbond.

Niet enkel de lokale politici, maar ook nationale politici zoals Carina Van Cauter (Open Vld), Barbara Pas (Vlaams Belang), Robrecht Bothuyne (CD&V), Björn Rzoska (Groen) en Matthias Diependaele (N-VA) zien de afschaffing van de faciliteiten wel zitten omdat ze nefast zijn voor de stad. Al is er tijdens het debat, waar voor sp.a de locale politicus Julien Vandenhoucke aanwezig was en PVDA zich liet verontschuldigen, wel discussie over de impact van de faciliteiten. Groen en sp.a zien in de taalfaciliteiten niet de grote oorzaak voor de sociale problemen in Ronse. “We zien gelijkaardige problemen ook in andere steden met een textielverleden, dus de oorzaak van de sociale problemen en armoede kan ook daar te vinden zijn”, zegt Rzoska. “Al erkent Groen wel dat de faciliteiten oorspronkelijk een uitdovend karakter hadden en dus misschien beter kunnen verdwijnen.” Een gelijkaardige mening horen we bij sp.a. “De sociale situatie in Ronse komt er door meer dan de taal alleen. Al geven we wel toe dat de faciliteiten ook nadelig zijn, onder andere op het vlak van eventuele fusies”, vertelt Vandenhoucke.

De partijen zijn het er met andere woorden over eens dat de taalfaciliteiten in Ronse beter verdwijnen, maar of dat ook zal gebeuren is maar de vraag. Er is een bijzondere meerderheid voor nodig in alle taalgroepen en het is weinig waarschijnlijk dat dat in Franstalig België zal lukken. Geen van de partijen lijkt van de afschaffing van de taalfaciliteiten een breekpunt te willen maken bij de volgende regeringsonderhandelingen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.