De Vrijheid verkeersarm en groen

MIDDELEEUWS CENTRUM ROND SINT-HERMESKERK HERAANGELEGD TEGEN 2019

De Vrijheid over twee jaar: geen auto's en veel bomen.
Ronny De Coster De Vrijheid over twee jaar: geen auto's en veel bomen.
Het Ronsese historische centrum, De Vrijheid, ondergaat de komende twee jaar een metamorfose. De zone rond de middeleeuwse Sint-Hermeskerk wordt verkeersarm en groen. "Het hart van De Vrijheid wordt voetgangerszone", zegt burgemeester Luc Dupont (CD&V).

Voor de uitwerking van de tweede fase van De Vrijheid werkt de stad samen met het studiebureau Stramien. De eerste plannen werden besproken met onder meer de bewoners. "Zo konden de plannen nog verfijnd worden", zegt burgemeester Dupont. Ze werden gisterenavond in CC De Brouwerij voorgesteld. "De vrije ruimte wordt een aaneenschakeling van levendige pleinen die door een uitgebreid en bloemenrijk Albertpark met elkaar worden verbonden. Dat zal onder meer het geval zijn voor het plein aan de Passage en de Kleine Markt."


Ronse is altijd een 'waterrijke' stad geweest, waar de Molenbeek in het laagst gelegen gedeelte stroomt. Ook nu wil de stad water laten zien in De Vrijheid. Dat zal onder meer gebeuren door het weer openleggen van de Molenbeek in het Bruulpark. "Uniek zal ook de manier zijn waarop het regenwater bovengronds wordt opgevangen in grote watertrappen", voegt de burgemeester eraan toe. "Het is een meer duurzame manier om het regenwater te verzamelen. Om overstromingen te voorkomen, is er beneden achter de Familiaparking een tijdelijke wateropvang voorzien."


De eigenaars van woningen in de zone zullen zich ook aan bepaalde regels moeten houden wat de gevels betreft.

Vandaag rijden de auto's rakelings langs de terrassen in de historische wijk.
Ronny De Coster Vandaag rijden de auto's rakelings langs de terrassen in de historische wijk.

Parkeren

"Dat met de bedoeling om de eigenheid van het kwartier te behouden. Aan de bewoners wordt gevraagd of zij wel of niet voorstander zijn van een geveltuin, die de stad kosteloos zal aanbrengen. Door publieke ruimte en private gevels op elkaar af te stemmen, kunnen we De Vrijheid echt zijn historische identiteit teruggeven. En ook voor de avondverlichting hebben we een aangepast lichtplan laten opstellen", zegt schepen van Stadsontwikkeling Jan Foulon (CD&V).


Ondertussen naderen de werken aan de nieuwe stadsparking Familia hun eindfase en zal die in de zomer in gebruik worden genomen. Eens die open is, wordt de parking achter het stadhuis betalend. De stadspersoneelsleden kunnen hun wagens kwijt op de gratis randparkings.


Gedurende de twee jaar dat de werken duren, voorziet de stad een centraal contactpunt voor alle vragen over de heraanleg van De Vrijheid via projecten@ronse.be.